SUĐENJE KARADŽIĆU: Počelo svedočenje Momčila Krajišnika!

Haški tribunal

SUĐENJE KARADŽIĆU: Počelo svedočenje Momčila Krajišnika!

Crna Hronika -
Na početku svedočenja Krajišnik je izjavio da je za sve te godine prikupljao dokaze za reviziju presude i da "živi za dan kada će čuti ono famozno 'niste krivi' i videti kako dva najbolja tužioca Tribunala Piter Kremer i Alan Tiger, podižu belu zastavu

HAG - Pretresno veće Haškog tribunala odbacilo je danas zahtev nekadašnjeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića da se tužilaštvu zabrani da svedoka odbrane, Momčila Krajišnika, ispituje o izjavama koje je davao na sednicama skupštine.

Veće je juče nagovestilo da bi moglo da "uopšte ne dozvoli" Krajišniku da svedoči. Krajišnik je 1991. i 1992. godine bio predsednik skupštine BiH, a od 1992. do 1995. godine predsednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Odbrana je navela da su izjave date u skupštini privilegovane i da ne mogu biti predmet ispitivanja pred sudom, dok je tužilaštvo ukazivalo da Krajišnik nema pravo da se poziva na imunitet i da je već opširno svedočio o svojim govorima u skupštini, uključujući vlastito suđenje u Tribunalu.

Predsjedavajući sudija O-Gon Kvon saopštio je da argument odbrane važi za nacionalna zakonodavstva, ali ne i za suđenje pred međunarodnim krivičnim sudom.

Krajišnik je krajem avgusta pušten na slobodu nakon što je u zatvoru u Velikoj Britaniji oslužio oko dve trećine kazne od 20 godina, na koju ga je Tribunal osudio.

Na početku svedočenja Krajišnik je izjavio da je za sve te godine prikupljao dokaze za reviziju presude i da "živi za dan kada će čuti ono famozno 'niste krivi' i videti kako dva najbolja tužioca Tribunala Piter Kremer i Alan Tiger, podižu belu zastavu".

Glavno ispitivanje će, kako je najavljeno, trajati šest sati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja