BRATISLAVA: Suđenje narkobosu Sadikiju počelo ispočetka!

Šverc heroina iz Turske u Slovačku

BRATISLAVA: Suđenje narkobosu Sadikiju počelo ispočetka!

Crna Hronika -
Nevin sam. Ne postoji ni jedan jedini dokaz protiv mene osim laži jednog svedoka", kazao je Sadiki na početku ponovljenog suđenja

BRATISLAVA - Pred sudom u Prešovu u Slovačkoj danas je počelo ponovljeno suđenje Bakiju Sadikiju za šverc 120 kilograma heroina u isporukama jeftine sportske opreme iz Turske 2007. i 2008. godine. Sadiki je osuđen na 22 godine zatvora u odsustvu pošto se krio na Kosovu.

Slovački zvaničnici još nisu u potpunosti javnosti ni opoziciji razjasnili zašto se Sadikiju uopšte ponovo sudi.

Regionalni sud u Prešovu Sadikija je jesenas oslobodio uz obrazloženje da je Kosovo insistiralo da se Sadikiju obnovi proces a da ga u protivnom ne bi izručilo, ali ipak je smešten u pritvor kako ne bi zastrašivao svedoke ili ponovo pobegao.

Slovačko ministarstvo pravde saopštilo je, međutim, da Kosovo takav uslov nije postavilo ali ministar pravde ipak nije preduzeo one poslednje korake koje mu omogućavaju zakoni da ospori oslobađanje Sadikija i obnavljanje procesa.

Sadiki se danas u sudnici u Prešovu pojavio kao nevin čovek dok mu se eventualno po staroj optužnici ne dokaže da je upravo on bio glavni bos u švercu heroina iz Turske u Slovačku.

"Nevin sam. Ne postoji ni jedan jedini dokaz protiv mene osim laži jednog svedoka", kazao je danas Sadiki.

Takođe je tvrdio da navodno uopšte nije pobegao iz Slovačke u zimu 2010. godine neposredno pred policijsku raciju u njegovoj kući i pansionu u Tatrama, već da je otputovao na Kosovo i u Srbiju da osnuje novo preduzeće koje bi se bavilo građevinskim radovima u Slovačkoj.

Priznao je da ga je na Kosovu obilazila porodica ali navodno mu deca nisu kazala da mu sude u odsustvu ni da ga Slovačka traži uz pomoć Interpola, tako da za suđenje nije ni znao. Suđenje je počelo saslušavanjem saučesnika Sadikija, Slovaka koji su osuđeni na 15 godina zatvora a glavni ima status zaštićenog svedoka i biće saslušan 11. novembra posredstvom videolinka.

"Ukidanje prvobitne presude obrazloženo je apsurdnim argumentima. Poziva se na nepostojeći uslov države koju Slovačka ni ne priznaje. Izgleda da neko na svaki način nastoji da pusti osuđenog narko dilera na slobodu, što donosi višestruke rizike po bezbednost", osudio je ranije ponovljeni proces bivši ministar unutrašnjih poslova iz redova slovačke opozicije Danijel Lipšic.

"Baki Sadiki je već jednom na sličan način umakao pravdi još 1990-tih godina kada su ključni svedoci neočekivano preminuli pod nerazjašnjenim okolnostima", dodao je Lipšic. Baki Sadiki koji ima i slovačko državljanstvo osuđen je 2011. godine u Prešovu na 22 godine zatvora za šverc ukupno 120 kilograma heroina sakrivenog u šest pošiljki letnje sportske obuće iz Poljske a zatim i direktno iz Turske tokom 2007. i 2008. godine a drogu su zatim švercovali i prodavali dalje u Italiji, Švajcarskoj i Poljskoj. Suđeno mu je u odsustvu, pošto je pobegao neposredno pred hapšenje i sakrio se na Kosovu.

Tadašnja vlada, pošto Slovačka ne priznaje nezavisno Kosovo, poslala je zahtev za izručenje u Beograd a Sadiki je ponovo nestao. U međuvremenu sud je u višoj instanci 2011. godine potvrdio presudu i ona je postala pravosnažna a vlasti u Bratislavi su izručenje zatražile posredstvom Euleksa.

Sadiki je ponovo otkriven na Kosovu u Gnjilanu u oktobru prošle godine a izručen je na kraju i prevezen u Slovačku na izdržavanje kazne 28. decembra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track