POVEZANI SA AL KAIDOM: Na Kosovu uhapšeno 6 osumnjičenih za terorizam
Foto: Rojters

Pripremali napade

POVEZANI SA AL KAIDOM: Na Kosovu uhapšeno 6 osumnjičenih za terorizam

Crna Hronika -
Među uhapšenima je Genc S. čiji je ratni nadimak Ebu Hafs Al Albani, koji je jedno vreme bio u Siriji i borio se na strani pobunjenika. Odavno se vratio na Kosovu i od tada su prisluškivani svi njegovi razgovori

PRIŠTINA - Policija Kosova uhapsila je šest osoba osumnjičenih za pripremu terorističkih napada i povezanost sa islamskom terorističkom organizacijom Al Nustra, ogrankom Al Kaide u Siriji.

Policija je pronašla značajnu količinu oružja, eksploziva koji je bio povezan sa mobilnim telefonima i spreman za eksploziju. Policija Kosova u sredu je uhapsila Genca S. čiji je ratni nadimak Ebu Hafs Al Albani.

Al Alban je jedno vreme bio u Siriji i borio se na strani pobunjenika zajedno sa jednim brojem Albanaca. Odavno se vratio na Kosovu i od tada su prisluškivani svi njegovi razgovori. Policija mu je odredila pritvor od 30 dana.

Osim njega, u Prištini i Gnjilanu uhapšeni su Valon Š, Musli H, Ardian M, Nuredin S. i Bekim M. koji se sumnjiči za težak fizički napad na dva američka građanina, pripadnika jedne hrišćenske organizacije dok su na Kosovu delili verski propagandni materijal.

Oni su uhašeni u okviru policijske akcije koja je vođena zajedno sa Kosovskom obaveštajnom agencijom (AIK). Tokom akcije policija je zaplenila jedan snajper, jednu poluautomatsku pušku, dva pištolja, jedan modifikovani pištolj, oko 1.200 metaka za automatksu ušku, 1.100 evra, dva vozila marke BMW i jedno vozilo marke "mercedes".

"Poliicja je našla 18 materijalnih dokaza koji se povezuju sa njihovim delovanjem. Oni se sumnjiče da su pripremali napade sa motivom verske mržnje. Sumnja se da su povezani sa islamskom teroristićkom organizacijom Al Nustra u Siriji", rekao je neimenovani zvaničnik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track