PLJAČKA INTEZE: Menadžer koji je ojadio banku ne ide u zatvor?
Foto: Think

Da li je Slobodan Nikolić prekršio zakon

PLJAČKA INTEZE: Menadžer koji je ojadio banku ne ide u zatvor?

Crna Hronika -
Ukoliko se dokaže da Slobodan Nikolić nije imao pomagača i da je zaista zbog nepravilnosti u kompjuterskom softveru uzeo milion evra, ne bi trebalo krivično da odgovara

BEOGRAD - Da li je haker imao pomagače?!Slobodan Nikolić, fudbalski menadžer osumnjičen da je pokrao Banku Intezu za 985.000 evra, neće krivično odgovarati ukoliko se dokaže da je novac na njegov račun prebacivan usled greške u sistemu! Podsetimo, Nikolić je uhapšen u subotu u hotelu „Hajat“ zbog sumnje da je, zahvaljujući grešci u novoinstaliranom softveru banke za kontrolu korišćenja i autorizacije platnih kartica, mesec dana svakog dana podizao maksimalne svote novca s bankomata Inteze.Moralna odgovornost- Ako postoji sistemska nepravilnost u softveru banke, malo je verovatno da će se ispoljiti samo kod jednog korisnika, ali nije nemoguće. Ukoliko se dokaže da osumnjičeni nije imao pomagače i da je zaista došlo do greške u sistemu koju niko nije proizveo, da tako kažem, onda Nikolić nije odgovoran, odnosno ne bi trebalo krivično da odgovara - objašnjava za Kurir Aleksandar Milosavljević, bivši tužilac za visokotehnološki kriminal.Nikolić bi u tom slučaju, prema rečima Milosavljevića, trebalo da ima moralnu odgovornost jer je s bankomata podizao novac za koji je znao da nije njegov.- Trebalo je da prijavi grešku, a pošto to nije uradio, protiv njega bi mogao biti pokrenut građanski postupak. Morao bi da vrati novac koji je podigao, ali zbog toga ne bi trebalo da ide u zatvor - kaže Milosavljević.Ipak, prema njegovim rečima, vrlo je neuobičajeno da se račun uvećavao samo jednom klijentu banke, a ne i drugima.- Zato je verovatnije da je Nikolić imao pomagača. Ako je postojao neko iz banke ko mu je omogućio da se podignuti novac prikazuje kao priliv, a ne odliv para, onda tu postoji krivično delo - kaže Milosavljević.Kako baš kod njegaIzvor Kurira iz policije ističe da se već istražuje da li je Slobodan Nikolić imao pomoć insajdera u banci.- Čudno je da se greška potkrala baš kod njega, koji je odranije poznat policiji po prevarama prilikom kockanja. Zbog toga je moguće da je neko iz banke zloupotrebio uvođenje novog softvera kako bi mu pomogao da zgrne pare - kaže naš izvor iz istrage. (M. I. - NA. S.)

Svi pod proveromKako bi se otkrila prava istina o najvećoj pljački banke u Srbiji, policija će proveriti ceo softver Inteze, kao i način na koji je instaliran.- Proveriće se ko je instalirao softver, ko im je dao posao, kao i sve osobe koje su učestvovale u postavljanju programa i bile upućene u tok posla - kaže naš izvor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track