Oslobođeni Srbi osuđeni za ratne zločine
Foto: Dado Djilas

Apelaciono odeljenje Suda BiH

Oslobođeni Srbi osuđeni za ratne zločine

Crna Hronika -
Osuđenima, uglavnom bivšim pripadnicima vojske bosanskih Srba i jednom bivšem pripadniku Hrvatskog vijeća odbrane, obustavljeno je izvršenje kazni na koje su bili osuđeni - od 14 do 33 godine zatvora - pošto je Ustavni sud BiH usvojio žalbe i utvrdio povredu prava optuženih

MOSTAR - Apelaciono odeljenje Suda BiH naložilo je puštanje na slobodu desetorice osuđenih na dugogodišnje kazne zatvora zbog genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti, jer su im tokom suđenja prekršena prava na osnovu Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, saopštio je u ponedeljak Sud BiH.

Osuđenima, uglavnom bivšim pripadnicima vojske bosanskih Srba i jednom bivšem pripadniku Hrvatskog vijeća odbrane, obustavljeno je izvršenje kazni na koje su bili osuđeni - od 14 do 33 godine zatvora - pošto je Ustavni sud BiH usvojio žalbe i utvrdio povredu prava optuženih.

"Rešenjem o obustavi izvršenja kazne, osuđeni se odmah puštaju na slobodu", navodi se u saopštenju Suda BiH, koji ističe da protiv ovog rešenja nema žalbe.

Ustavni sud BiH doneo je presudu u korist 10 osuđenika za ratne zločine koji su se žalili na presudu Suda BiH, koji je retroaktivno primenjivao Krivični zakon iz 2003, a takvu praksu je nedavno osporio i Sud za ljudska prava u Strazburu u slučaju prigovora dvojice osuđenika za ratne zločine iz BiH.

Sud u Strazburu je naveo kako se niko "ne može smatrati krivim za kazneno delo, nastalo činjenjem ili nečinjenjem, koje nije predstavljalo krivično delo u vreme izvršenja, prema nacionalnom ili međunarodnom pravu".

"Izrečena kazna neće biti teža od one koja se primenjivala u vreme izvršenja krivičnog dela", naveo je Sud za ljudska prava u Strasburu.

Za ratne zločine počinjene tokom rata na području BiH po krivičnom zakonodavstvu bivše Jugoslavije bile su predviđene dvostruko blaže kazne zatvora nego u Krivičnom zakonu BiH, pa je Sud BiH morao da primeni blaži zakon. Uprkos tome, Sud BiH je primenjivao daleko stroži Krivični zakon donesen 2003. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track