URUGVAJ: Saradniku Darka Šarića smanjena zatvorska kazna!
Foto: AP

URUGVAJ: Saradniku Darka Šarića smanjena zatvorska kazna!

Crna Hronika -
Nakon žalbe Martinčićevog advokata, resorni urugvajski ministar Vilijam Korum odlučio je da tu kaznu ublaži za godinu i po, a u Hrvatsku Martinčić će biti izručen tek nakon odsluženja cele kazne

BEOGRAD - Hrvatskom državljaninu Anastaziju Martinčiću iz Pule, uhapšenom u Urugvaju u akciji Balkanski Ratnik i bliskom saradniku odbeglog šefa narko klana Darka Šarića, smanjena je zatvorska kazna sa 15 na 13,5 godina zatvora.

Martinčić uhapšen u Urugvaju i optužen da je učestvovao u švercu dve tone kokaina jahtom Maui u oktobru 2009. godine. Inače, kazna za ovo delo u Urguvaju je do 18 godina zatvora. Sudija specijalizovan za organizovani kriminal Nestor Valeti osudio je, naime, u prvostepenoj presudi Martinčića na 15 godina zatvora, iako je tužiteljka Monika Ferero tražila da on bude osuđen na 17 godina.

Nakon žalbe Martinčićevog advokata, resorni urugvajski ministar Vilijam Korum odlučio je da tu kaznu ublaži za godinu i po, a u Hrvatsku Martinčić će biti izručen tek nakon odsluženja cele kazne.

Urugvajski sud, navodi list, Martinčića smatra potencijalnom bitnom karikom velikog balkanskog klana Darka Šarića za kojim je godinama na snazi Interpolova poternica, a vlasti više država označile su ga kao odgovornog za šverc velikih količina kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Martinčić je “pao” u oktobru 2009. u akciji Balkanski ratnik čiji je jedan dio urugvajska policija provela s američkom Agencijom za borbu protiv droge (DEA).

Jahtu na kojoj je pronađeno 2.174 kilograma kokaina Martinčić je kupio u marini u mestu nadomak Montevidea. Tržišna vrednost droge premašuje 100 miliona dolara. U krivičnom postupku branio se da je u Urugvaj došao kako bi započeo biznis s jahtama.

Za kokain je tvrdio da mu je podmetnut. Ipak, sudija Valeti nije poverovao, a imao je dokaze tužilaštva među kojima je bio i izveštaj tajnog nadzora jahte i zbivanja u Jahting klubu Santijago Vaskez.

Da je potpuno nedužan, Martinčić je tvrdio i u intervjuu koji je u pritvorskoj ćeliji dao urugvajskoj televizijskoj kući Subrajado. Podseća se i da je Martinčić je nakon ubistva ugostitelja Tripe Penovića 2008. u maksimirskoj šumi u Zagrebu bio osumnjičen kao počinitelj, ali je pušten zbog nedostatka dokaza.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track