ZLOUPOTREBA U PRODAJI NAORUŽANJA: Podignuta optužnica protiv Prvoslava Davinića!

Malverzacije

ZLOUPOTREBA U PRODAJI NAORUŽANJA: Podignuta optužnica protiv Prvoslava Davinića!

Crna Hronika -
Daviniću se na teret stavlja da je iskorišćavanjem svog službenog položaja preduzeću "Jugoimport-Mont"iz Podgorice pribavio imovinsku korist od 1.617.686 američkih dolara i državi Srbiji u tom iznosu naneo štetu prilikom prodaje viška naoružanja

BEOGRAD - Više Tužilaštvo u Beogradu podiglo je još jednu optužnicu protiv nekadašnjeg ministra odbrane Srbije i Crne Gore Prvoslava Davinića kao i njegovog tadašnjeg pomoćnika Miluna Kokanovića zbog sumnje da su u postupku prodaje viška naoružanja zloupotrebom službenog položaja 2005. godine oštetili budžet Srbije.

Daviniću je ovo šesta po redu optužnica za radnje koje je izvršio dok je bio na čelu tog ministarstva.On je međutim već pravosnažno oslobođen po četiri optužnice (afera Pancir, brod Barkasa, stanovi za Kobre, stan za jednog oficira), a u toku mu je suđenje za aferu "satelit".

Suđenje u ovom predmetu još nije zakazano, a Davinićev branilac je 8. novembra podneo odgovor na optužnicu.

Najnovijom optužnicom, Daviniću se na teret stavlja da je iskorišćavanjem svog službenog položaja preduzeću "Jugoimport-Mont"iz Podgorice pribavio imovinsku korist od 1.617.686 američkih dolara i državi Srbiji u tom iznosu naneo štetu.

To je, prema optužnici od 30. avgusta, učinio tako što je u postupku prodaje viška naoružanja Vojske SCG bez ikakvog opravdanog razloga i protivno stvarnom interesu zemlje Vrhovnom savetu odbrane podneo predlog da se odobri prodaja naoružanja preduzeću "Jugoimport-Mont"iz Podgorice koje je ponudilo 28 odsto nižu cenu od ostalih ponuđača - "Meteor stil" iz Kragujevca i "Mag etrol" iz Beograda.

Predlog je obrazložio time da je to preduzeće spremno da odmah plati avans od 30 odsto koji bi bio "veliki podsticaj našoj namenskoj industriji"...Dalje je u postupku realizacije tog ugovora izvršio još jedno krivično delo zloupotreba službenog položaja jer je dao saglasnost da se devizna sredstva od 1.528.477 američkih dolara koje je "Jugoimport - mont" uplatilo na poseban račun Ministarstva finansija Crne Gore kod "Podgoričke banke" prihvate kao avans od 30 odsto po komisionom ugovoru.To je uradio iako je znao da se ta sredstva moraju uplatiti na poseban podračun u okviru konsolidovanog računa trezora Republike Srbije kod Narodne banke Srbije, navodi se u optužnici.

Daviniću i Kokanoviću se takođe na teret stavlja da su tokom maja i juna 2005. iskorišćavanjem svog položaja general-majoru, (čije je ime zacrnjeno u optužnici zbog tajnosti podataka) tadašnjem pomoćniku ministra odbrane za ljudske resurse državne zajednice, pribavili imovinsku korist od 261.628 eura, a ministarstvu naneli štetu u tom iznosu.

Oni su, kako je navedeno, neimenovanom general - majoru posredstvom preduzeća "Jugoimport-mont" obezbedili dva stana jedan u Hadži Đerinoj ulici u Beogradu a drugi u ulici u Pariske komune u Podgorici, što nije u skladu sa propisima i Pravilnikom ministarstva.

Tužilaštvo je predložilo da se Davinić i Kokanović oglase krivim i osude po zakonu kao i da se obavežu na plaćanje sudskih troškova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track