ATENTAT U BUDVI: Ponovljeno suđenje počinje 13.decembra!
Foto: Tanjug

Završeno pripremno ročište

ATENTAT U BUDVI: Ponovljeno suđenje počinje 13.decembra!

Crna Hronika -
Odbrana je najavila da će pored ostalih dokaza tražiti da se kao svedok na suđenju sasluša i bivši ambasador SAD u Beogradu Vilijam Montgomeri

BEOGRAD - Viši sud u Beogradu, nakon što je danas završeno pripremno ročište, zakazao je za 13. decembar početak ponovljenog suđenja protiv bivših pripadnika beogradskog centra državne bezbednosti zbog optužbi da su učestvovali u pripremi neuspelog atentata na lidera SPO-a Vuka Draškovića 2000. godine u Budvi.

Pripremno ročište održano je bez prisustva javnosti, dok će suđenje biti javno.Na optuženičkoj klupi opet su nekadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, kao i nacelnici odeljenja u tom centru za unutrašnji i spoljni ekstremizam Stevan Basta i Ratko Romić .Drašković kao oštećeni takođe ima pravo da predloži svoje dokaze.

Odbrana je najavila da će pored ostalih dokaza tražiti da se kao svedok na suđenju sasluša i bivši ambasador SAD u Beogradu Vilijam Montgomeri.

Pripremno ročište u procesu protiv bivših pripadnika beogradskog centra Državne bezbednosti zbog optužbi da su učestvovali u pripremi neuspelog atentata na lidera SPO-a Vuka Draškovića 2000. godine u Budvi počelo je danas u Višem sudu u Beogradu bez prisustva javnosti.

Na optuženičkoj klupi su nekadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić i načelnici odeljenja u tom centru za unutrašnji i spoljni ekstremizam Stevan Basta i Ratko Romić.

Njima se ponovo sudi pošto je Apelacioni sud letos ukinuo prvostepenu presudu kojom su bili osuđeni na višegodišnje kazne zatvora.

Na ročište je došao i Drašković u svojstvu oštećenog. Ročište je počelo sa sat zakašnjenja, pošto je odbrana optuženih tražila da sud ponovo odobri audio snimanje glavnog pretresa, kao i tokom prvog procesa.Radonjićev branilac Zora Dobričanin Nikodinović rekla je da je snimanje suđenja tražila zbog efikasnosti postupka (da se ne čeka diktiranje u zapisnik) zbog specifičnosti termina koji se upotrebljavaju, a posebno zato što odbrana nema šta da krije.

Posle konsultacija s predsednikom suda, sudsko veće je usvojilo taj zahtev odbrane, pa je pripremno ročište počelo iza "zatvorenih vrata" uz audio snimanje. (Zapisnik se pravi prekucavanjem transkripta audio zapisa).

Na pripremnom ročištu se predlažu dokazi koji će se izvoditi tokom suđenja i ne mogu se više predlagati novi dokazi osim ukoliko stranke (tužilac i branioci i okrivljeni) dokažu da ranije (do pripremnog ročišta) nisu mogle do njih da dođu.Drašković kao oštećeni takođe ima pravo da predloži svoje dokaze. Posle pripremnog ročišta treba da počne glavni pretres (suđenje).

Ukinutom presudom Višeg suda u Beogradu od 18. juna 2012. godine Radonjić je bio osuden na osam godina zatvora, a nekadašnji načelnici Trećeg i Šestog odeljenja beogradskog centra DB-a, Basta i Romić, na po sedam godina.Njima će se ponovo suditi zbog optužbi da su pratili Draškovića, fotografisali njegovu kuću u Budvi i album sa fotografijama posredno predali atentatorima - pripadnicima nekadašnje Jedinice za specijalne operacije koje je, pre osam godina, Specijalni sud, zbog tog zločina, osudio na višedecenijske kazne zatvora.Radonjić, Basta i Romić, međutim, od početka postupka tvrde da nisu krivi i odbacuju navode optužnice kao "sramne i lažne", jer su svoje zadatke izvršavali po pravilima službe.

Basta i Romić su, prema navodima optužnice, po nalogu svog šefa Radonjića, pratili Draškovića i fotografisali njegovu kuću u Budvi.Na teret im se stavlja krivično delo "ubistvo u pokušaju izvršeno pomaganjem".

Kako se navodi u optužnici, Radonjić je te fotografije posredno predao neposrednim izvršiocima neuspelog atentata - pripadnicima "Crvenih beretki" koji su već osuđeni na višedecenijske zatvorske kazne pred Specijalnim sudom - Branku Berčeku, Leonidu Milivojeviću i Nenadu Iliću. Radonjić, Basta i Romić brane se sa slobode.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja