PALATA PRAVDE: Stanišić nije došao na suđenje Cici Knežević
Foto: Tanjug

Nelegalna dodela državnih stanova

PALATA PRAVDE: Stanišić nije došao na suđenje Cici Knežević

Crna Hronika -
Sud je obavešten da je izostao zbog lečenja, a njegovoj odbrani je naloženo da u roku od tri dana dostavi o tome medicinsku dokumentaciju

BEOGRAD - Nekadašnji šef Resora državne bezbednosti (RDB) Jovica Stanišić nije se danas pojavio u Višem sudu u Beogradu na suđenju nekadašnjoj sekretarki Vlade Srbije Živki Cici Knežević i još desetak optuženih za nelegalnu dodelu državnih stanova.

Sud je obavešten da je Stanišić izostao zbog lečenja, a njegovoj odbrani je naloženo da u roku od tri dana dostavi o tome medicinsku dokumentaciju.

Krivični postupak protiv Stanišića je aktiviran nakon što je desetak godina bio u prekidu, jer mu se sudilo u Haškom tribunalu pred kojim je prvostepenom presudom oslobođen optužbi.

Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu donelo je 28. januara rešenje kojim je krivični postupak protiv Stanišića spojilo sa postupkom protiv Kneževićeve i ostalih optuženih za zloupotrebu službenog položaja.

Ovaj postupak krenuće ispočetka pripremnim ročištem 25. februara sledeće godine iza zatvorenih vrata, zbog izmena Zakonika o krivičnom postupku. To bi trebalo da bude prvo Stanišićevo pojavljivanje pred sudskim većem u ovom postupku, kada se očekuje i njegovo izjašnjavanje o krivici.

Sudsko veće Haškog tribunala krajem maja je po svim tačkama optužnice oslobodilo Stanišića kao i komandanta specijalnih jedinica policije Franka Simatovića optužbi za zločine počinjene od aprila 1991. do kraja 1995. godine u Hrvatskoj i BiH.

Zbog nelegalne dodele državnih stanova u tom procesu se sudi bivšim funkcionerima SPS-a i JUL-a, kao i udovici bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića i nekadašnjoj predsednici JUL-a Miri Marković, kojoj se zbog bekstva sudi u odsustvu.

Na optužnici je i nekadašnji direktor Uprave carina Mihalj Kertes protiv koga se u Specijalnom sudu vode još tri odvojena procesa zbog šverca cigareta tokom devedesetih godina prošlog veka, a uskoro mu počinje i novo suđenje za iznošenje državnih para na Kipar.

Optuženi za nelegalno prisvajanje stanova iz Fonda Vlade Srbije 2000. godine su i Branislav Ivković, Miloš Lončar, Danilo Pantović , Petar Zeković, Zoran Perić, Miloš Batina i Milun Milošević. Protiv Bratislave Bube Morine postupak je obustavljen zbog apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track