BANJALUKA: Pohapšeni medicinari brane se sa slobode!

Akcija Loto

BANJALUKA: Pohapšeni medicinari brane se sa slobode!

Crna Hronika -
Potparol Tužilaštva Maja Đaković-Vidović precizirala je da je saslušanje medicinara trajalo do kasno sinoć, kada je i doneta odluka da se brane sa slobode

BANJALUKA - Privedeni radnici Kliničkog centra Banjaluka pušteni su da se brane sa slobode, nakon što su zbog sumnje da su umešani u korupciju saslušani u banjalučkom Okružnom tužilaštvu.

Na slobodu su nakon saslušanja pušteni lekari Ljiljana Preradović, Stanko Obradović, Danka Obradović i B.V, kao i vršilac duznosti generalnog direktora Kliničkog centra Duško Račić, prenosi Radio televizija Republike Srpske.

Potparol Tužilaštva Maja Đaković-Vidović precizirala je da je saslušanje medicinara trajalo do kasno sinoć, kada je i doneta odluka da se brane sa slobode.

Osumnjičeni su da su učestvovali u izradi falsifikovane medicinske dokumentacije, koja je kasnije korišćena u postupku ostvarivanja prava na invalidsku penziju (nalazi i mišljenja, otpusna pisma, fiktivno vodili lica u evidenciji na bolničkom lečenju).

Saslušanja lekara obavljena su u nastavku zajedničke akcije Okružnog tužilaštva Banjaluka i Uprave kriminalističke policije MUP-a "Loto", tokom koje je prošle sedmice pretresena filijala Fonda PIO RS u Banjaluci i više lokacija na području Mrkonjić Grada, Šipova i Ribnika i privedeno 14 osoba.

U Okružnom tužilaštvu su naveli da su obavljeni i pretresi u banjalučkom Kliničkom centru i izdvojena određena medicinska dokumentacija za više lica koja se dovode u vezu sa nezakonitim ostvarivanjem prava na invalidske penzije.

U okviru akcije prošle sedmice uhapšeni su daktilografkinje Fonda PIO u Banjaluci Nada Kukavica i Drenka Petrović.

Osnovni sud u Mrkonjić Gradu odredio im je juče jednomesečni pritvor, a Fond PIO je protiv njih pokrenuo disciplinski postupak.

Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske očekuje da će nadležni organi efikasno nastaviti aktivnosti na otkrivanju izvršilaca krivičnih dela koja se odnose na slučajeve visoke korupcije u zdravstvu.

Sindikat je poručio da korumpiranim lekarima nije mesto u tom sindikatu, kao i da će u skladu s odredbama Statuta isključiti iz članstva sve za koje se na osnovu pravosnažnih presuda utvrdi da su izvršioci koruptivnih krivičnih dela u zdravstvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track