SUDIJA MIŠKOVIĆU: O, vi ste tu, nisam znao!
Foto: Tanjug

Suđenje Miroslavu Miškoviću

SUDIJA MIŠKOVIĆU: O, vi ste tu, nisam znao!

Crna Hronika -
Ne bi ličilo na mene da pobegnem. Ja sam taj Miroslav Mišković koji se predao pravosuđu Srbije jer veruje u njega i uvek ću mu biti na raspolaganju, naveo je Mišković
1 / 8 Foto: Tanjug

BEOGRAD - U Specijalnom sudu u Beogradu u 14.30 sati nastavljeno je suđenje Miroslavu Miškoviću, pred stranim posmatračima smeštenim na gornjoj galeriji, za koje je prevođenje obezbedila Miškovićeva odbrana.

Sudija Vladimir Vučinić konstatovao je da pretres može da se održi, nakon čega je optuženi Mišković prišao govornici.

- O vi ste tu, nisam znao. Nisam imao priliku da Vas vidim od kada vam je vraćena isprava, rekao je ironično sudija Vučinić, koji je dopustio Miškoviću da ode poslovno u London na nekoliko dana.

- Ja sam prošli put molio sud da utvrdi moju pretpostavku nevinosti dok traje ovo suđenje. Od tog trenutka umesto da se moj status promeni na bolje, on se pogoršao. Meni pretpostavka nevinosti ne treba kao lična zaštita. Ona je meni neophodna zbog 8.000 zaposlenih, zbog mojih partnera, zbog banaka koje prate rad i razvoj Delte. Međutim, desilo se da sam na neprimeren način napadnut jer sam od vas tražio pretpostavku nevinosti. Ako je nemam neka me odmah uhapse i da ne vodimo ovaj postupak.

Pretpostavka nevinosti je moje građansko pravo. Molim predsednika, Ustavni, Apelacioni i Vrhovni sud za to moje pravo - rekao je Mišković na početku svog obraćanja sudu, dodajući da je poslao pismo državnim organima u kom je tražio da mu se objasni da li ima pretpostavku nevinosti.

- Zgrada moje kompanija se snima, a to ne radi policija. Nemam normalne uslove za rad. Mi smo završili najveću investicuju u Srbiji, najmoderniji hotel na balkanu. Svi zaposleni primaju redovno platu. U tom hotelu je zaposelno 250 ljudi. Meni ustav garantuje pravo na rad, a osnovno sredstvo mog rada je pasoš, jer su moji partneri vodeće svetske multinacionalne kompanije i banke - istakao je okrivljeni vlasnik Delta holdinga.

Mišković je rekao i to da je jedan od retkih koji se predao jer veruje srpskom pravosuđu u napomenuo da se ne oseća kao punopravni građanin Srbije.

- Želim da mi se omogući pravo na rad. Platio sam najveće jemstvo u istoriji Srbije od 12 miliona evra i to u kešu. Delta ne radi sa državom Srbijom. Ne radi sa državnim preduzećima. Ona je čista privatna kompanija. Delta je moj ponos i dokazaću da sam nevin - kazao je Mišković.

On je poručio da nigde neće otići iako bi mnogi želeli da "Mišković ode", jer zna da nije počinio nikakvo krivično delo.

- Ne bi ličilo na mene da pobegnem. Ja sam taj Miroslav Mišković koji se predao pravosuđu Srbije jer veruje u njega i uvek ću mu biti na raspolaganju. Odlukom Ustavnog suda sam dobio samo moralnu satisfakciju. Ako je pritvor nezakonit, onda je i jemstvo nezakonito, ali neću sada od tome - naveo je okrivljeni i dodao:

- Delta upaćuje velika sredstva u budžet i za rad ovog suda i policije. Neću ovo da se shvati ružno, ali želim da imam ista prava kao i ostali!

U nastavku svoje odbrane, Miroslav Mišković zamolio je da mu se odblokira imovina, jer će u suprotnom zatražiti pomoć od međunarodnih institucija.

- U 124 strane optužnice ne postoji ni jedna rečenica o tome da sam sebi pribavio korist, a blokirana mi je imovina. Ukupna blokada je 45 miliona evra za delo u vrednosti od 16 miliona evra koje mi se stavlja na teret - rekao je on.

Pošto je najavio govor o utaji poreza, Mišković se osvrnuo na to "da su svi mediji preneli vest da je uhapšen zbog korupcije i malverzacija", i objasnio da to nije slučaj, pitajući sud da li je i jednom pravnom licu naplaćen porez za koji se njemu pripisuje da ga nije platio. Do sad smo platili 1, 8 milijardi evra poreza

- Naravno da nikom nije naplaćen. Kako je optužnica bila tanka za odgovorno lice, onda je moralo da bude nesto teže pa su stavili utaju poreza. Delta je u proteklih 10 godina platila 1, 8 milijardi evra poreza. To niko nije platio! Za prodaju Maksija Srbiji smo platili porez od 25 miliona evra. Čak je i bivši premijer Cvetković rekao da je to bila veoma značajna finansijska inekcija za ekonomiju i ceo sistem Srbije - citirao je Mišković nekadašnjeg premijera Srbije, čiju je izjavu imao na papiru ispred sebe.

- Porez je svetinja za mene! Moja Mira uvek obračuna više za porez jer ja tako tome pristupam - izjavio je okrivljeni, na šta ga je sudija Vučinić upitao da li je dotična Mira prisutna u sudnici, kao i da li će je Miškovićeva odbrana predložiti za svedoka.- Nema potrebe - kratko je odgovorio Mišković sa osmehom. Mišković je, potom, izrazio sumnju da je u pitanju "zla namera" i da je "neko hteo njemu i njegovom sinu Marku da nanese namernu štetu" optužujući ih za utaju poreza.

- Za strance je vrlo značajno neplaćanje poreza i imali smo problema da im objasnimo o čemu se radi. Zbog toga smo angažovali američku kompaniju KPMG najznačajniju svetsku instituciju koja se bavi porezima, koja je utvrdila da nema neplaćenog poreza i da je naše poslovanje sto posto u skladu sa zakonom. Zato ja ne znam od čega da se branim. Zašto gubimo vreme na ovakve stvari, kada je sve jasno? - upitao je Mišković sudsko veće.

- Sve relevantne institucije su utvrdile da je sve plaćeno, a tužilaštvo nije htelo da prihvati te nalaze kao dokaze. Umesto da su to uradili, a Miškovića pustili da razvija kompaniju i plaća porez, ja sada sedim u sudnici i objašnjavam poreski sistem - rekao je Mišković napominjući da "ne vidi izlaz iz vrtloga u koji su ga stavili".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja