MALOLETNI DELINKVENTI: Protiv braće od 9 i 10 godina podneto čak 150 krivičnih prijava!

Policija nemoćna pred decom

MALOLETNI DELINKVENTI: Protiv braće od 9 i 10 godina podneto čak 150 krivičnih prijava!

Crna Hronika -
Dugačak dosije: Ako me pitate šta su sve radili, lakše je odgovoriti da samo još nisu silovali i ubili, kaže Nenad Erdeljan iz novosadske policije

NOVI SAD - Terorišu ceo Novi Sad!Braća M. J. (9) i D. J. (10) već mesecima terorišu stanovnike Novog Sada, a policija je protiv njih samo tokom ove godine podnela čak 15 0 krivičnih prijava! Poslednji put nasilna braća su nakratko privedena pre četiri dana, kad su napali i nožem povredili jedanaestogodišnjeg druga, ali zbog svojih godina nisu zadržani u pritvoru!- Ako me pitate šta su ta dva brata dosad sve uradila, lakše je odgovoriti da samo još nisu nikoga ubili i silovali! A nama su, s obzirom na njihove godine, vezane ruke. Eto, na primer, pre četiri dana su najpre nožem napali vršnjaka koji nije hteo da im da novac, a onda su istog dana sa 13-godišnjim dečakom pokušali razbojništvo - kaže za Kurir Nenad Erdeljan, šef Odeljenja maloletničke delinkvencije u novosadskoj policiji.Krali i razbijali kolaProtiv D. J. policija je ove godine podnela prijave za oko 150 krivičnih dela, dok M. J. ima oko 50 dela u saizvršilaštvu!- Braća su poznata po krađama sa elementima nasilja, nasilničkom ponašanju, prevarama, izazivanju opšte opasnosti... Znači, nema šta nisu radili! Otimali su pare i motore, a D. J. je čak triput ukrao kola. Jednostavno bi ih otključao šrafcigerom, seo i odmah ih slupao - kaže Erdeljan.Posle svakog krivičnog dela braća su bila privođena.- Oni bi odmah priznali delo i hladnokrvno rekli da im pare trebaju za marihuanu i igraonicu! Nijednom nisu rekli da kradu da bi kupili hranu... Stanje je više nego alarmantno, ali ruke su nam vezane. Desetogodišnjaka hitno treba negde smestiti jer je on kolovođa. Mlađi je jednom odbio da ide s njim u razbojništvo, a ovaj ga je premlatio - objašnjava Erdeljan.Majka im ne može ništaMajka Miroslava M. ima njih dvojicu od dva različita oca, koji se, igrom slučaja, isto prezivaju. Donedavno su deca nosila njeno prezime i tako su bila zavedena u policiji, a onda je Miroslava otišla kod matičara i promenila im prezime!- Ona je kao razlog za promenu prezimena deci rekla da je jedan sin iz bračne, a drugi iz vanbračne zajednice, a da sada živi s trećim čovekom. Kad bismo joj predočili šta joj deca rade, njen odgovor bi uvek bio: „Ne mogu im ništa, nisam u stanju da ih bolje vaspitam“ - kaže Erdeljan i dodaje da je protiv majke dečaka u redovnom postupku podnošena krivična prijava zbog zapuštanja i zlostavljanja maloletnika.

Erdeljan: u policiji bi uvek priznali krivicu i rekli da im pare trebaju za marihuanu i igraonicu
Erdeljan: u policiji bi uvek priznali krivicu i rekli da im pare trebaju za marihuanu i igraonicu

Gde smestiti nasilnu braćuNIKO IH NEĆE!Zbog svojih godina, braća zasad ne mogu da idu u zatvor, ali ni u sigurnu dečju kuću jer se tamo nalaze deca koja su žrtve nasilja!- Postoji, naravno, i mogućnost da budu smešteni u hraniteljske porodice, ali Ministarstvo za socijalnu politiku nema načina da ova dva maloletnika stavi u hraniteljsku porodicu jer su braća već poznata kao izvršitelji krivičnih dela i višestruki povratnici. Zbog toga nijedna hraniteljska porodica ne želi da ih uzme - kaže Erdeljan.

ČINJENICEStarosna granica za krivičnu odgovornost- Grčka - od 12 godina- Francuska - od 13 godina- Srbija - od 14 godina- Makedonija - od 14 godina- Rusija - od 14 godina- Švedska - od 15 godina- Češka - od 16 godina- Ukrajina - od 16 godina (za teža krivična dela od 14 godina)

ČINJENICERekorderi među maloletnim kriminalcima- Protiv V. P. (13) leskovačka policija je u prethodne tri godine podnela čak 136 krivičnih prijava- S. S. (15) iz Banatskog Novog Sela u prethodnih nekoliko godina obio je skoro sve kuće u selu- Šesnaestogodišnjak iz Ade uhapšen je 2011. zbog sumnje da je za godinu i po počinio 55 krađa u Adi i Senti- M. T. (16) iz Kragujevca uhapšen je u septembru 2013. jer je za dva meseca obio 14 radnji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track