NEMCI ČEKAJU: Perković i Mustać do daljnjeg ostaju u istražnom zatvoru!
Foto: Beta Ap

Afera Đureković

NEMCI ČEKAJU: Perković i Mustać do daljnjeg ostaju u istražnom zatvoru!

Crna Hronika -
Perković i Mustać odluku čekaju u zagrebačkom zatvoru na Remetinecu. Odluku treba da donese Vrhovni sud, a ukoliko ona bude neprihvatljiva za Perkovića i Mustaća, oni imaju pravo žalbe Ustavnom sudu

ZAGREB - Ni treći dan od hapšenja bivših čelnika jugoslovenske, odnosno hrvatske udbe, Josip Perković i njegov tada nadređeni Zdravko Mustać, nije izvesno da će oni biti isporučeni Nemačkoj koja ih potražuje zbog sumnje da su učestvovali u likvidaiji emigranta Stjepana Đurekovića, 1983. godine nedaleko od Minhena.

Perković i Mustać odluku čekaju u zagrebačkom zatvoru na Remetinecu. Odluku treba da donese Vrhovni sud, a ukoliko ona bude neprihvatljiva za Perkovića i Mustaća, oni imaju pravo žalbe Ustavnom sudu.

Ceo taj postupak, tvrde mediji, ne bi trebalo da traje duže od petnaestak dana.U očekivanju izručenja uhapšenih po Evropskom nalogu za hapšenje koji je u Hrvatskoj stupio na snagu 1. januara, a uručen je dan nakon njenog priključenja EU, 1. jula prošle godine, hrvatski mediji otkrivaju da u evropskoj poternici piše da je Perković označen kao pomagač nepoznatim osobama u ubistvu Đurekovića, a Mustać za podsticanje na politički motivisano ubistvo.

Evropska poternica je izdata i za Ivanom Lasićem koji se tereti da je bio pomagač u ubistvu Đurekovića, ali je on nedostupan nemačkom pravosuđu jer se, kako tvrdi deo medija, nalazi u Bosni i ercegovini.

Đureković je bio direktor marketinga naftne kompanije INA, a u Nemačku je pobegao godinu dana pre ubistva zbog, kako pišu pojedini mediji, finansijskih malverzacija.

Deo hrvatskih medija, međutim, tvrdi da se Đureković u Nemačkoj priključio ustaškoj emigraciji.

Sudbina Perkoviać, čiji sin je inače savetnik za bezbednost bivšeg i aktuelnog predsednika Hrvatske, Stjepana Mesića i Ive Josipovića, u rukama pravosuđa.

Zagrebački “Jutarnji list”, međutim, primećuje da je u pravnoj proceduri oko nemačkog zahteva za izručenje previše nepoznanica, pa je u ovom trenutku potpuno nemoguće prognozirati kakva će biti konačna odluka. Kao razlog se navodi to što Hrvatska nema razvijenu sudsku praksu kada je u pitanju Evropski nalog za hapšenje na koju bi se, kako se navodi, sa sigurnošću moglo pozvati.

Ključno nerazjašnjeno pitanje u slučaju Perkovića je da li je nastala zastarelost predmeta vezanog za slučaj ubistva Đurekovića. To je pitanje o kojima se ljudi od struke već mesecima prepucavaju.

U slučaju da Vrhovni sud odluči da Perković i Mustać budu izručeni nemačko pravosuđu, njihovi advokati imaju pravo žalbe Ustavnom sudu.Advokat Ante Nobilo se, pak, nada da bi Vrhovni sud mogao da odbije izručenje i da bi, kako kaže, Nemačka trebalo da ima razumevanja za takvu odluku.S druge strane Evropska komisija je poručila da će pažljivo pratiti sprovođenje zakona o evropskoj poternici.

Hrvatska je, naime, upravo pod pritiskom Evropske komisije jesenas morala da poklekne I pomenuti zakon izmeni tako što je iz njega izbrisano vremensko ograničenje za izručenje osumnjičenih za teška krivična dela počinjena u zemljama članicama EU.

Hrvatska je tri dana uoči priključenja EU u taj zakon unela odrednicu kojom se izručenje po evropskoj poternicii nije odnosilo na osobe koje teška krivična dela počinili pre7. avgusta 2002. Godine.

Opozicija i deo stručne javnosti tvrdili su da je izmena sa vremenskim ograničenjem doneta upravo da bi se od izručenja zaštitio Perković, pa je I zakon kolokvijano nazvan “lex Perković”.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track