NOBILO ODBIO NAGODBU NEMACA: Tri godine robije za Perkovića zbog ubistva Đurekovića!
Foto: BETA

Uhapšen pa pušten na slobodu

NOBILO ODBIO NAGODBU NEMACA: Tri godine robije za Perkovića zbog ubistva Đurekovića!

Crna Hronika -
Odbili smo svaku nagodbu koja u sebi implicira priznanje ovakvog nedela, jer Josip Perković nije učestvovao u ubistvu Đurekovića , rekao je Nobilo

ZAGREB - Nakon obrta koji se dogodio u slučaju nekadašnjeg visokog funkcionera udbe Josipa Perkovića, prvo njegovo hapšenje po evropskoj poternici, a potom oslobađanje, advokat Ante Nobilo tvrdi da je odbio ponuđenu nagodbu nemačkog tužilaštva - tri godine zatvora za njegovog klijenta, ako prizna krivicu.

Nemačka Perkovića potražuje radi sumnje da je umešan u ubistvo hrvatskog emigrant Stjepana Đurekovića 1983. godine nedaleko od Minhena.

"Odbili smo svaku nagodbu koja u sebi implicira priznanje ovakvog nedela, jer Josip Perković nije učestvovao u ubistvu Đurekovića , rekao je Nobilo u intervjuu nedelje hrvatskog radija, preneli su hrvatski mediji.

Perković je uhapšen prvog dana ove godine, nekoliko sati nakon što je na snagu stupio zakon o evropskoj poternici, a juče je oslobođen pošto je Županijski sud u Zagrebu prihvatio žalbu Nobila.

Obrazloženje žalbe bilo je da sudija ničim nije obrazložio odluku o zadržavanju Perkovića u pritvoru.Perković je oslobođen uz zabranu napuštanja prebivališta, a portparol Županijsko suda Krešimir Devčić je rekao da je sud procenio da je reč o starijoj osobi koja ima zdravstvene problem, zbog čega je bilo prikladno meru pritvora zameniti merama upozorenja.

Očekuje se da će prvostepena odluka o izručenju Perkovića biti doneta najkasnije u četvrtak. Na tu odluku Perković će imati pravo žalbe, a njegov advokat Nobilo je već najavio da će se u slučaju odluke o izručenju Nemačkoj, žaliti svim nadležnim sudskim instancama.

"Vrlo sam zadovoljan što je vanraspravno veće izmenilo odluku sudije o pritvoru. Mislim da je to jedino korektno jer Perković ne samo da nije ničim pokazao da planira beg nego zbog mogućeg izručenja Nemačkoj nije podigao ni novi pasoš , objasnio je Nobilo.

On veruje da bi sud mogao da udovolji i drugom Perkoivćevom zahtevu i odbije njegovo izručenje.

"Čvrsto verujemo da do izručenja ne može doći, jer za to ima nekoliko zakonskih prepreka", rekao je Nobilo koji je ranije naveo da je osnovno to što je u slučaju Đureković nastupila odredba o zastarelosti postupka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track