ODATA POČAST OCU VLADA DIVCA: Pamtićemo Milenka po velikoj dobroti!

Hiljade Prijepoljaca uz odar sugrađanina

ODATA POČAST OCU VLADA DIVCA: Pamtićemo Milenka po velikoj dobroti!

Crna Hronika -
Voleli su ga: Svi moramo na onaj svet, a Milenka će gore sačekati njegova plemenitost, kazao Smajo Hamzić opraštajući se od svog prijatelja
1 / 3

PRIJEPOLJE - Tuga!Vlade Divac, sportska i ljudska legenda, proveo je u petak uz odar svog tragično nastradalog oca Milenka (77). Bio je tužan, potresen i zabrinut za majku Radu (72), koja je teško povređena kad mu je otac poginuo u udesu nedaleko od Čačka na Božić.Hiljade Prijepoljaca, rođaka, prijatelja porodice i sugrađana oprostilo se u petak od Milenka u Domu kulture u Prijepolju, gde je bio izložen kovčeg s posmrtnim ostacima.Bio je ljudska veličina- Žao mi ga je kao rođenog brata! Milenko je bio divan čovek, ljudska veličina, ko god bi rekao drugačije, ogrešio bi dušu - rekao je suznih očiju Milenkov prijatelj Sakib Topčibašić. Na Milenkovom kovčegu juče su bila dva venca, jedan od sinova Ivice i Vlada, drugi sa rečima „Svojoj ljubavi“ od supruge Rade, koja teško povređena i dalje leži u čačanskoj bolnici.- Žao mi je Vlada, nije zaslužio da mu se nešto ovako desi. Oni su divna i plemenita porodica, uvek spremna da pomogne. Vlade je bio moj đak, kao i Ivica. Došla sam da im izjavim saučešće, da im kažem da su imali divnog oca - rekla je Sakibova supruga Adila.Prijepoljci s kojima smo juče pričali rekli su nam da će Milenka pamtiti po dobroti.- Ponosni smo na njega, kao i na našeg Vlada, koji je u poslednjih nekoliko godina skućio veliki broj sirotana po Srbiji, napravio više domova za izbeglice, učinio nejake ljudima dostojnim života... Nije Vlade zaslužio ovakvu sudbinu - kažu prijatelji porodice.Samo Vlade zna kako mu jeKraj odra prijatelja zastao je i Smajo Hamzić (80) iz Prijepolja, koji je s Milenkom i Radom proveo deo radnog veka u „Livnici“ u tom gradu.- Svi ćemo mi jednog dana na onaj svet, a mog druga Milenka tamo će, uveren sam, sačekati njegova plemenitost. Rekao sam Vladu da sam i ja preživeo sličnu tragediju. Znam kako je to doživeti, a kako je danas njegovom srcu, to zna samo on - kaže Smajo.

Umro od kompresije u grudimaObdukcija je pokazala da je Milenko umro od kompresije u grudima, koja je nastupila kao posledica unakrsno polomljenih rebara. Prema rečima dr Petra Jankovića, smrt usled prevelike kompresije u grudima može da usledi za nekoliko minuta, ali i za nekoliko sati.- Pluća su obložena dvema maramicama, između kojih je vakuum, a od oštećenja tih maramica zavisi kojom dinamikom se stvara pritisak u grudnom košu. Onoga trenutka kad se maramica ošteti, vakuum pada i pluća kolabiraju, nezavisno od toga da li postoji oštećenje na samim plućima. Kod ovakvih povreda smrt najbrže nastupa pri ranama od metka, za svega nekoliko minuta, dok kod povreda nastalih dejstvom neke druge sile smrt može da nastupi i za nekoliko sati. U takvim slučajevima povređenima se pritisak u plućima održava takozvanim „balonima“ ili plućnim kateterima - kaže dr Janković.

Rođak bivšeg košarkašaDIVAC ME MNOGO ZADUŽIOTelo svog oca Vlade je preuzeo juče oko osam sati u čačanskoj bolnici. Sat ranije, zet familije Divac doneo je odelo, u koje su zaposleni na patologiji obukli Milenka.- Preuzeo sam na sebe obavezu da obavim formalnosti u kapeli pre nego što Vlade dođe da preuzme oca. Šta god da su od mene tražili, ne bih odbio jer me je ta porodica mnogo zadužila. Pre izvesnog vremena moja ćerkica je imala izliv krvi u mozak i da nije bilo Vladove pomoći i urgencije kod lekara, danas ne bi bila živa - rekao je on.Oko osam sati, ispred bolnice je došao Vlade sa suprugom, decom i članovima najuže familije. Pozdravio se s rođacima koji su ga obavestili da sve ide kako treba, a onda je prišao novinarima. Izrazili smo mu saučešće, a on se rukovao s nama i zamolio da ga u ovom preteškom trenutku ostavimo s porodicom.- Razumem vaš posao, ali razumite i vi mene - kratko je rekao Vlade. (D. Č.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track