NA UDARU KOMANDANTI OVK: Završena istraga EU o trgovini organima na Kosovu

Pravda za žrtve zlotvora

NA UDARU KOMANDANTI OVK: Završena istraga EU o trgovini organima na Kosovu

Crna Hronika -
Istražni tim EU je formiran 2011. godine sa ciljem da sprovede nezavisnu istragu o navodima izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu tokom sukoba pre 15 godina

PRIŠTINA - Specijalni istražni tim Evropske Unije kojim rukovodi tužilac Klint Vilijamson završio je istragu o trgovini organima na Kosovu, kao i da će optužnica obuhvatiti bivše komandante takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, piše prištinski list Ekspres.

Podizanje optužnice očekuje se u prvoj polovini godine, a ona će obuhvatiti bivše članove glavnog štaba "OVK" i bivše komandante zona "OVK".

List podseća da je specijalni tim počeo istragu o trgovini organima na Kosovu u septembru 2011. godine, dodajući da je sada okončao rad i da je Vilijamson završio pisanje izveštaja na osnovu koga ima dovoljno osnova za podizanje optuznice.

List, takođe, navodi i da Vilijamson neće biti tužilac u ovom slučaju, jer je njegov zadatak bio samo da završi izveštaj o istrazi.

"Ekspres", međutim, navodi da i posle istrage ostaje pitanje gde su nestala tela otetih Srba, a ne da li su njima oduzeti organi.

Istražni tim EU je formiran 2011. godine sa ciljem da sprovede nezavisnu istragu o navodima izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu tokom sukoba pre 15 godina.

U decembru 2010. godine, Komitet Parlamentarne skupštine Saveta Evrope usvojio je izveštaj Martija, u kome je navedeno da su Srbi kidnapovani na Kosovu završili u kampovima u Albaniji - u "žutoj kuci", gde su im vađeni organi.

Američki magazin "Njujorker" je u aprilu prošle godine i nagovestio da do 2014. godine ne treba očekivati rezultate istrage o trgovini organima.

Magazin je tada u tekstu "Pokažite nam tela", naveo da u Prištini "kruže glasine da su u leto 1999. godine pripadnici paravojne OVK kamionima prevozili zatvorenike u tajne kampove u Albaniji, gde su mučeni, a nekada i ubijani".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track