Najnovije vesti

UBISTVO ĆURUVIJE: Radonjić i Romić saslušavani 9 sati, završeno jutros u dva
Foto: Dado đilas

Jutros do zore

UBISTVO ĆURUVIJE: Radonjić i Romić saslušavani 9 sati, završeno jutros u dva

Crna Hronika
19:52h
Saslušanje je bilo korektno. Pre podne će biti održana sednica u vezi sa predlogom tužilaštva za organizovani kriminal da im se odredi pritvor, izjavila je advokat Zora Dobričanin Nikodinović koja zastupa obojicu osumnjičenih

BEOGRAD - Saslušanje Milana Radonjića i Ratka Romića, osumnnjičenih za učešće u ubistvu novinara i vlasnika lista "Dnevni telegraf" Slavka Ćuruvije, završeno je noćas dva sata posle ponoći, a danas bi trebalo da bude doneta odluke o predlogu da im se odredi pritvor.

Saslušanje je trajalo gotovo devet sati i bilo je korektno, izjavila je branilac obojice osumnjičenih Zora Dobričanin Nikodinović.

"Pre podne će biti održana sednica u vezi sa predlogom tužilaštva za organizovani kriminal da im se odredi pritvor", dodala je ona.

Kako je juče saopštio tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević, za ubistvo Ćuruvije 1999. godine osumnjičen je i tadašnji šef DB-a Radomir Marković, koji je u zatvoru u Požarevcu, kao i pripadnik posebne službe obezbeđenja u u DB-u Miroslav Kurak, nedostupan pravosudnim organima i za kojim će biti raspisana međunarodna poternica.

Ključni svedok u ovoj istrazi je nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija koji u požarevačkom zatvoru izdržava kaznu od 40 godina zatvora, kao i još dva lica čiji identitet nije saopšten iz bezbednosnih razloga.

Ulemek je o ubistvu Ćuruvije progovorio tek prošle sedmice i istražnim organima dao podatke koji su pomogli rasvetljavanje tog slučaja.Marković i Radonjić se terete kao nalogodavci a Romić i Kurak kao izvršioci ubistva.

O povezanosti vrha tadašnje vlasti sa ubistvom i eventualnim nalogodavcima ubistva, čiji je motiv politički, pokazaće istraga, rekao je Radisavljević na konferenciji za novinare.

Ćuruvija je ubijen na Uskrs, 11. aprila 1999, u jeku NATO bombardovanja SR Jugoslavije. Ubistvo je izvršeno oko 17 časova u Beogradu, u Svetogorskoj ulici (u to vreme Ive Lole Ribara), u prolazu ispred broja 35, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa, a na četvrtom spratu i stan u kome je Ćuruvija živeo.

Ubice su u Ćuruviju ispalile 17 metaka, a zatim ga „overile“ i jednim pucnjem u glavu. Sa njim je tada bila njegova nevenčana supruga, istoričarka Branka Prpa.

Na vlasti u Srbiji je u to vreme bila koalicija SPS, JUL i SRS.

Radomir Marković je uhapšen u februaru 2001. Osuđen je na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zbog ubistva Ivana Stambolića 25. avgusta 2000. godine i četvorice članova SPO u atentatu na lidera SPO - Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999.

Radonjiću i Romiću sudi se u Višem sudu u Beogradu za pomaganje u pokušaju ubistva Draškovića u Budvi 2000. godine. Prvostepeno su bili osuđeni na osam i sedam godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta i naloženo je novo suđenje.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja