Suđenje Šakalima: Završne reči za zločin u Ćuški

Suđenje Šakalima: Završne reči za zločin u Ćuški

Crna Hronika -
Oni su optuženi da su izvršili zločine nad više od 120 civila albanske nacionalnosti u selima Ćuška, Zahač, Pavljan i Ljubenić (opština Peć) aprila i maja 1999. godine

BEOGRAD - Pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu počelo izlaganje završnih reči tužilaštva i odbrane na suđenju članovima paravojne jedinice "Šakali".Oni su optuženi da su izvršili zločine nad više od 120 civila albanske nacionalnosti u selima Ćuška, Zahač, Pavljan i Ljubenić (opština Peć) aprila i maja 1999. godine.Zamenik tužioca za ratne zlocine Dragoljub Stanković rekao je da tužilaštvo u potpunosti ostaje pri navodima optužnice, prezicirane 5. decembra prošle godine, da je 11 optuženih počinilo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.Tužilac tvrdi da su optuženi pripadnici paravojne formacije "Šakali" u aprilu i maju 1999. u četiri sela u opštini Peć ubili najmanje 120 ljudi. Oni su optuženi za ubistva, silovanja, uništavanje imovine i druga krivična dela, a tužilac posebno ističe da su tokom vršenja tih krivičnih dela pokazali izuzetnu bezobzirnost i surovost.Tužilac će na samom kraju iznošenja završnih reči zatražiti i kaznu za 11 optuženih "Šakala", a nakon njega, završne reči izneće i svi optuženi i njhiovi advoakti.Inače, za iznošenje završnih reči predviđena su tri sudeća dana, ali je presednica sudskog veća Snežana Nikolić Garotić ostavila mogućnost da se taj rok produži.Vođa "Šakala" bio je Nebojša Minić zvani Mrtvi, koji je tokom bekstva preminuo od side u Argentini. Na optužnici zbog zločina su Ranko Momić, zvani Bosanac, Zoran Obradović, zvani Buba, Toplica Miladinović, Srećko Popović, Slaviša Kastratović, Boban Bogićević, Zvonimir Cvetković, Radoslav Brnović, Vidoje Korićanin, Veljko Korićanin, Abdulah Sokić, Milojko Nikolić, Zoran Obradović i Ranko Momić.

Krajem novembra 2013. podignuta je još jedna optužnica za zločine u reonu Peći, protiv tri bivša pripadnika Vojske Jugoslavije, među kojima je i trenutno aktivni pripadnik Žandarmerije Vladan Krstović Džudža. Prema optužnici, trojica optuženih su zajedno sa pripadnicima "Šakala", učvestovali u ubistvu najmanje 46 civila u selu Ljubenić, opština Peć, 1. aprila 1999. Optuženi su da su počinili ratni zločin zajedno sa Nenadom Lekićem koji je u Švedskoj i čije izručenje će Srbija tražiti, Predragom Vuikiovićem koji je u bekstvu i drugim neidentifikovanim osobama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track