Vrhovni sud odlučio: Josipa Perkovića izručiti Nemačkoj

Slučaj Đureković

Vrhovni sud odlučio: Josipa Perkovića izručiti Nemačkoj

Crna Hronika -
Perković bi Nemačkoj mogao biti izručen već u roku od desetak dana

ZAGREB - Josip Perković mora biti izručen Nemačkoj, odlučio je Vrhovni sud Hrvatske, koji je tako potvrdio prvostepenu odluku Županijskog suda u Zagrebu.

Vrhovni sud odluku je doneo na sednici održanoj 17. januara, ali je ona objavljena tek danas.

Vrhovni sud odlučio je da odbaci žalbe koje su na presudu Županijskog suda uložili Perkovićev advokat Anto Nobilo i Državno tužilaštvo Hrvatske.

Perković bi Nemačkoj mogao biti izručen već u roku od desetak dana.

Izručenje sada može zaustaviti samo Ustavni sud, kojem će Nobilo podneti ustavnu tužbu. Od Ustavnog suda on će tražiti izricanje privremene mere zabrane izručenja, koja bi na snazi bila do konačne pravosnažne odluke Ustavnog suda.

Županijski sud ispravno je utvrdio, smatra Vrhovni sud, da u slučaju zbog kojeg Nemačka traži izručenje Perkovića nije nastupila zastarelost.

U obrazloženju Vrhovnog suda stoji da, s obzirom da se radi o krivičnom delu ubistva, treba primeniti zakonsku odredbu koja nalaže da se izručenje prema evropskom nalogu za hapšenje mora sprovesti ako zastara nije nastupila u državi koja zločin procesuira.

Perković je u žalbi takođe tvrdio da u Nemačkoj neće imati pošteno suđenje, ali je Vrhovni sud zaključio je kako za takve tvrdnje nije pružio nikakve uverljive dokaze.

Josip Perković, bivši visoki funkcioner jugoslovenske, a potom i hrvatske tajne službe, uhapšen je pošto su u Hrvatskoj stupile na snagu zakonske izmene na osnovu kojih se evropski nalog za hapšenje primenjuje i na krivična dela počinjena pre septembra 2002. Njemu je nalog za hapšenje uručen već u prvim satima Nove godine.

Čelnike jugoslovenske UDBE, odnosno hrvatske udbe, Josipa Perkovića i njegovog tada nadređenog Zdravka Mustaća Nemačka potražuje zbog sumnje da su učestvovali u likvidaiji emigranta Stjepana Đurekovića, 1983. godine nedaleko od Minhena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track