ZAGREB: Nemci stigli u Zagreb, Josipa Perkovića vode u petak?!
Foto: Beta Ap

Sve spremno za izručenje

ZAGREB: Nemci stigli u Zagreb, Josipa Perkovića vode u petak?!

Crna Hronika -
Pošto ga radnici nemačkog Bundeskriminalamta preuzmu u Zagrebu od hrvatskog MUP, Perković će avionom biti prebačen u Minhen. Po izlasku iz letelice bivši šef tajnih službi dobiće lisice na ruke i specijalnim vozilom biće prebačen u okružni zatvor "Stadelain" pored Minhena

ZAGREB - Josip Perković bi mogao otputovati u Nemačku i pre nego što se očekuje. Naime, nemački Bundeskriminalamt je već uputio četiri svoja službenika u Zagreb.

Pretpostavlja se kako bi Perković mogao biti preuzet već u petak, a najkasnije u ponedjeljak na Aerodromu Zagreb.Da je nemačka policija već stupila u kontakt sa hrvatskim kolegama potvrđuje i izjava hrvatskog ministra unutrašnjih poslova Ranka Ostojića koji je kazao "kako se izručenje Josipa Perkovića može rešiti u svakom trenutku".

Hrvatski sud je odmah po dobijanju presude Vrhovnog suda obavestio nemačku stranu.

Ona je nakon toga predala zahtev hrvatskim vlastima za obavljanje "primopredaje" tražene osobe. Inače, celi postupak mora biti napravljen u roku 10 dana, što u konkretnom slučaju znači da je krajnji rok za Perkovićevu predaju nemačkim vlastima ponedjeljak 27.januar.

U slučaju da nastupe posebne okolnosti kao što je bolest može doći do privremenog odlaganja izručenja, ali ona ne bi mogla trajati duže od nekoliko dana.Poznati hrvatski emigrant i bivši radnik hrvatske Bezbednosno obavještajne službe Petar Penava, kaže da je "odbor za doček" Josipa Perkovića je već spreman.

- Pošto ga radnici nemačkog Bundeskriminalamta preuzmu u Zagrebu od hrvatskog MUP-a, Perković će avionom biti prebačen u Minhen. Po izlasku iz letelice bivši šef tajnih službi dobiće lisice na ruke i specijalnim vozilom biće prebačen u okružni zatvor "Stadelain" pored Minhena u kome će ostati celo vrijeme dok traje istraga.Već drugi dan nakon dolaska, Perković će izaći pred istražnog sudiju i tada će se izjasniti o svim navodima iz optužnice.

Za sada se ne zna hoće li ga u Nemačku pratiti i njegov hrvatski advokat Anto Nobilo ili će se za to prvo izlaženje pred sudiju angažovati neko poznato nemačko advokatsko ime. Ukoliko ne bude imao branioca, Perković će dobiti advokata po službenoj dužnosti.Prema nemačkim zakonima istraga se mora završiti najduže za šest meseci, posle čega će najvjerovatnije biti podignuta optužnica. Kada bi moglo započeti suđenje za sada je neizvesno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track