HAŠKI TRIBUNAL: Pavkoviću 22, Šainoviću 18, Lazareviću 14, a Lukiću 20 godina
Foto: AP Photo

Izrečene pravosnažne presude

HAŠKI TRIBUNAL: Pavkoviću 22, Šainoviću 18, Lazareviću 14, a Lukiću 20 godina

Crna Hronika -
Šainović je u to vreme bio potpredsednik Vlade SRJ, Pavković komandant Treće armije Vojske Jugoslavije, Lukić načelnik štaba MUP-a na Kosovu, a Lazarević načelnik štaba Prištinskog korpusa
1 / 7 Foto: Rojters

HAG - Haški tribunal izrekao je jutros pravosnažne presude bivšem potpredsedniku Vlade SR Jugoslavije Nikoli Šainoviću, generalima vojske i policije Nebojši Pavkoviću, Sretenu Lukiću i Vladimiru Lazareviću, optuženima za zločine počinjene nad kosovskim Albancima 1999. godine.

Pavkoviću je potvrđeno 22 godine, Šainoviću je kazna smanjena na 18, Lazareviću na 14, a Lukiću na 20 godina.

Pavković ulazi u sudnicu
Pavković ulazi u sudnicu

Generalu Pavkoviću, bivšem komandantu Treće armije Vojske Jugoslavije, potvrđena je prvostepena presuda od 22 godine zatvora. Šainoviću je kazna smanjena sa 22 na 18 godina, načelniku štaba MUP-a na Kosovu Lukiću sa 22 na 20, a Lazareviću, načelniku štaba Prištinskog korpusa, sa 15 na 14 godina.

Optužnicom je bio obuhvaćen i bivši predsednik Srbije Milan Milutinović, koji je prvostepeno oslobođen krivice po svim tačkama optužnice i nije bilo žalbi. Bivši načelnik Generalštaba VJ Dragoljub Ojdanić osuđen je u istom predmetu na 15 godina zatvora, i takođe nije bilo žalbi.Ojdanić je prošle godine izašao iz zatvora, jer je izdržao dve trećine dosuđene kazne.

Šainović je u to vreme bio potpredsednik Vlade SRJ, Pavković komandant Treće armije Vojske Jugoslavije, Lukić načelnik štaba MUP-a na Kosovu, a Lazarević načelnik štaba Prištinskog korpusa. Šainović, Pavković i Lukić su 26. februara 2009. prvostepenom presudom osuđeni na po 22 godine zatvora za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja. Oni su proglašeni krivim po svih pet tačaka optužnice - za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon albanskog stanovništva sa Kosova.General Lazarević i bivši načelnik Generalštaba VJ Dragoljub Ojdanić osuđeni na po 15 godina zatvora, jer su proglašeni krivim po jednom broju optužbi za pomaganje i podržavanje deportacije i prisilno premeštanje albanskog stanovništva sa Kosova.

Sreten Lukić
Sreten Lukić

Optužnicom je bio obuhvaćen i bivši predsednik Srbije Milan Milutinović, koji je oslobođen krivice po svim tačkama optužnice. Odbrana osuđenih i tužilaštvo su se žalili na presude, dok je general Ojdanić povukao svoju žalbu, a od žalbe je u njegovom slučaju odustalo i tužilaštvo. General Ojdanić, odlukom predsednika Tribunala Teodora Merona, u avgustu prošle godine pušten je na slobodu, jer je u pritvoru proveo dve trećine izrečene kazne.Tužilaštvo je u žalbama na prvostepenu presudu tražilo da se kazne pooštre, dok su odbrane tražile oslobađanje od optužbi ili ublažavanje kazni. Odbrana optuženih je u žalbi tvrdila da delovanje optuženih tokom sukoba na Kosovu 1999. godine nije bilo "konkretno usmereno" na činjenje zločina.

General Lazarević u sudnici
General Lazarević u sudnici

Fila zadovoljan smanjenjem kazneBranilac bivšeg potpredsednika Vlade SRJ Nikole Šainovića, advokat Toma Fila, rekao je da zadovoljan i da veruje da će njegov klijent dogodine biti kod kuće. "Zadovoljan sam što je skinuto četiri godine tako da će Šainović dogodine da bude kod kuće. Ipak, to ne znači da mislim da je on kriv niti da to prihvatim", rekao je Fila. On je istakao i da je sudija Tudž Muh Ahmedov izneo mišljenje da Šainović nije kriv. Fila je naveo i da bi svi oni bili oslobođeni i kod kuće da je veće koje im je sudilo imalo isti stav kao i sudsko veće na suđenju generalu Momčilu Perišiću. Prema njegovim rečima, pravni značaj ove presude je u tome što je sud, sudsko veće odstupilo od stava koje je imalo u suđenju Perišiću da mora da ima neposredna saznanja o zločinima, direktno usmerenje. Navodeći da je u slučaju Perišića utvrđeno da nije bilo direktnog usmerenja i da je on od tog veća oslobođen, Fila je istakao da je na ovom suđenju sudsko veće promenilo tu odluku i reklo da ne treba direktno usmerenje, već da je dovoljno da se to samo desilo. "Da prevedemo na srpski - da je ovo veće sudilo Perišiću bio bi osuđen, a da je ono veće sudilo ovim optuženim svi bi bili oslobođeni i kod kuće'', rekao je Fila.

http://www.youtube.com/watch?v=REyGvEaBXC4

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track