KARADŽIĆEV SVEDOK: Ubistvo 200 muslimana na Vlašiću naredile strane službe!
Foto: Beta Ap

Korićanske stene

KARADŽIĆEV SVEDOK: Ubistvo 200 muslimana na Vlašiću naredile strane službe!

Crna Hronika -
Bivši istražni sudija iz Banjaluke Jefto Janković na suđenju Radovanu Karadžiću izneo je sumnju da su počinioci zlošina na Korićanskim stenama bili možda ubačeni i preobučeni u policajce, kao i da je zločin izveden kako bi RS bila podvrgnuta raznoraznim pritiscima

HAG - Bivši istražni sudija iz Banjaluke Jefto Janković sugerisao je danas, na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, da su masovno ubistvo Muslimana na planini Vlašić, u leto 1992, naredile strane obaveštajne službe "da bi Srbe prikazale kao životinje".

Prema optužnici protiv Karadžića i ranijim presudama, policajci iz Prijedora, predvođeni Darkom Mrđom, ubili su 21. avgusta 1992. na Korićanskim stijenama oko 200 zarobljenih Muslimana.

Pošto je priznao krivicu, Mrđu je Tribunal osudio na 17 godina zatvora. Tadašnji predsednik Republike Srpske i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, Karadžić (68) optužen je za progon Muslimana i Hrvata širom BiH. Prijedor je jedna od sedam opština u kojoj je taj progon, po optužnici, imao razmere genocida.

Svedok Janković, koji je na Korićanskim stijenama "počeo, ali nije završio uviđaj", počinioce zločina nazvao je "kriminalcima", tvrdeći da kao istražni sudija nije imao ovlašćenja da naredi njihovo hapšenje.

"To je srpska sramota, to nam nije trebalo ... Svi razumni ljudi to su osudili", rekao je Janković.

Izneo je, međutim, "sumnju" da su počinioci bili "možda ubačeni" i "preobučeni" u policajce i da je zločin izveden kako bi RS bila podvrgnuta "raznoraznim pritiscima".

"To je nekome trebalo da se Srbi prikažu kao zločinci ... To rukovodstvu sigurno nije trebalo", kazao je svedok, dodajući da niko na srpskoj strani "nije opravdavao" masovno ubistvo na planini Vlašić. On je, međutim, potvrdio da su mu oficiri VRS odmah kao počinioce označili pripadnike policije.

Janković je kazao i da je "u nelegalnim uslovima" uradio što je mogao od istražnih radnji.

"Bile su nenormalne okolnosti. Nisam mogao ništa uraditi, osim što sam svojim očima video leševe u provaliji ..... Samo smo mogli da snimimo, pristup je bio nemoguć".

Počinioci su žrtve, prema ranijim presudama, iz autobusa kojim je trebalo da budu odvedeni u Travnik, izveli, poređali ih na ivicu provalije, naterali da kleknu i streljali s leđa.

Leševi su pali u duboku provaliju. Svedok je tvrdio i da je video depešu kojom je Karadžić naredio tadašnjem ministru unutrašnjih poslova RS Mići Stanišiću da se počinioci zločina na Korićanskim stijenama pronađu i kazne. Janković je izjavio i da je u radu, tokom rata, imao isti odnos prema svim počiniocima krivičnih dela, bez obzira na njihovu nacionalnost.

Na podsećanje tužilaca da im je 2001. izjavio da je bio pod pritiscima da krivično ne goni Srbe, Janković je to negirao, ali je potvrdio da je "hiljadu puta sam sebe izložio i imao problema".

"Ali nije tačno da je neko vršio pritisak na mene, ni stranka ni predsednik. Strane obaveštajne službe su vršile pritisak".

Na procesu Karadžiću sutra bi trebalo da svedoči ratni komandant VRS Ratko Mladić. Iako ga je na svedočenje obavezalo raspravno veće, nije izvesno da će se Mladić pojaviti u sudnici. I Karadžić i Mladić (70) optuženi su za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmere genocida; teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track