NASILJE NE JENJAVA: Svaka četiri dana u Novom Sadu se dogodi pucnjava!
Foto: Dragan Kadić

Prestonica Vojvodine kao Divlji zapad

NASILJE NE JENJAVA: Svaka četiri dana u Novom Sadu se dogodi pucnjava!

Crna Hronika -
Od početka godine dogodilo se osam velikih incidenata, u kojima je jedna osoba ubijena, petoro ljudi ranjeno, a jedan učenik pretučen

NOVI SAD - Dokle više!Novi Sad je definitivno postao Divlji zapad! U ponedeljak uveče, u razmaku od samo nekoliko sati, dogodile su se dve pucnjave, u kojoj je jedna osoba ranjena, što je od početka godine osmi ozbiljan incident na novosadskim ulicama. Novosađani su, više nego ikad, u strahu za svoj život!Sagovornik Kurira iz krugova bezbednosti ističe da je glavni krivac za loše stanje u gradu policija.- Policija ništa ne radi, osim što se rukovodioci samo menjaju, i to tako što jedni te isti međusobno razmenjuju pozicije. Šta se popravilo u Novom Sadu od dolaska novog načelnika? Ništa! Sve je gore! - kaže naš sagovornik.Katastrofalna statistikaKako objašnjava, nedavno je načelnik Stevan Krstić izjavio da je Novi Sad najbezbedniji grad u Srbiji.- Pa koga on i ostali prave ludim? Novi Sad nikad gori nije bio! Dobro sam pratio statistiku koju je načelnik izneo na konferenciji krajem 2013. Pre nekoliko dana imao je novu konferenciju, na kojoj je izneo još gore podatke o kriminalu. Sam sebe je demantovao, a nije ni svestan. Šta on i ostali misle, da običan narod ne može da sabere dva i dva. Statistika je grozna! - objašnjava naš izvor.On ističe da se poslednjih dana u policiji često čuje kako je „kod kriminalaca nastupio zakon ćutanja“.- To nije istina, dobar policajac iz svakog kriminalca može da izvuče informaciju! Policija tri dana ranije mora da zna šta se sprema na ulici, ko su vođe bandi i u kojim delovima grada im se nalaze štekovi s oružjem. Međutim, niko se time ne bavi, svi se bave sobom i time kako da ostanu na svojim funkcijama - rekao je naš sagovornik.Prof. dr Milorad Bejatović, osnivač nevladine organizacije „Pravda za sve“, kaže za Kurir da su pucnjave, nažalost, postale svakodnevne i da je, ako se govori o bezbednosti, krivac za ovakvo stanje policija, koja je zadužena za čuvanje javnog reda i mira.- Policija je ta koja mora bolje da radi svoj posao. Ne možemo više da se vadimo da nemamo načelnika policije. Imamo ga, a bio je i pre, iako je tada zvanično bio bio vršilac dužnosti. Sada neko mora da odgovara za sve ovo što se dešava u Novom Sadu - kaže Bejatović.On dodaje da u podizanje bezbednosti građana, osim institucija koje je imenovala država, moraju da se uključe roditelji, kao i obrazovne institucije - od osnovnih škola do fakulteta.Neko mora da odgovara- Sve strukture moraju prihvatiti svoj deo odgovornosti, a najodgovorniji su oni koji su postavljeni u ime naroda, i ne treba da misle da je narod tu zbog njih - objašnjava Bejatović.On tvrdi da bi Novi Sad bio najbezbedniji grad u Srbiji samo kad bi policija, tužilaštvo i sudstvo radili profesionalno!- Direktno prozivam tu gospodu i tražim da odgovaraju za sadašnje stanje! I drugo, ne mora neko doživotno da ostane na istom radnom mestu, kao da se venčao s tom funkcijom. Svi moraju da budu smenjivi i mora da se zna ko je odgovoran. Ne samo moralno nego i krivično, i na svaki drugi način - poručuje prof. dr Milorad Bejatović.

Gradonačelnik VučevićNEK PODNESU OSTAVKEGradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević pozvao je odgovorne da prestanu da se skrivaju iza njega i počnu da rade na povećanju bezbednosti građana.- Tražim od ministra policije i načelnika Krstića da preduzmu sve mere za sprečavanje nasilja u gradu, a ukoliko to ne mogu da učine, neka podnesu ostavke. Od odgovornih, a to su svi kojima je osnovni posao da se bave bezbednošću, tražim da počnu da rade i da češće sprovode operativne akcije. Od mene za to imaju apsolutnu podršku - rekao je Vučević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track