NIŠLIJKE U ŠOKU: Amerikanci im za nekoliko minuta ispraznili račune

Organizovana grupa

NIŠLIJKE U ŠOKU: Amerikanci im za nekoliko minuta ispraznili račune

Crna Hronika -
Zajedničko za obe „žrtve“ koje imaju račune u različitim bankama jeste to da su 1.februara koristile isti bankomat na Bulevaru dr Zorana Đinđića pa policija sumnja da se na njemu nalazio skimer

NIŠ- Nepoznati lopovi iz SAD-a opljačkali su dve Nišlijke sa čijih su bankovnih računa za nekoliko minuta skinuli 2.200 dolara.

Ovo je prvi slučaj visokotehnološkog kriminala gde je klijentima banaka u Nišu skinut novac sa računa iz inostranstva.

Zajedničko za obe „žrtve“ koje imaju račune u različitim bankama jeste to da su 1.februara koristile isti bankomat na Bulevaru dr Zorana Đinđića pa policija sumnja da se na njemu nalazio „skimer“, odnosno uređaj za krađu podataka sa bankovnih kartica.

- Prvoj Nišlijki su 3.februara počele da pristižu poruke iz banke sa obaveštenjem da je sa njenog računa podignuto 1.800 dolara. U 21.02 časa primila je prvu poruku o podizanju 100 dolara, a potom na svaki minut da je podigunuto još 200, 800, 400 i 300 dolara.

Pozvala je banku i blokirala karticu a sutradan je saznala da je posle blokiranja kartice bilo još nekoliko pokušaja da se podigne novac. Ona nikoga nije ovlastila da podiže novac sa njenog računa, niti je bilo koju karticu koristila za plaćanje u inostranstvu, kaže Bojan Đurković, šef odseka za suzbijanje privrednog kriminaliteta u niškoj policiji koja intenzivno radi na slučajevima.

Drugoj Nišlijki, lopovi su iz Amerike podigli 400 dolara. Ona je policiji prijavila da je 4.februara primetila da ima malo novca na računu pa je u svojoj banci saznala da je u noći između 3.i 4.februara u četiri navrata sa računa skinuto 420 dolara.

- Ona je navela da je u banci dobila informaciju da je bankomat „hakovan“ i da navodno nije jedina koja je oštećena. Kao dokaz da nije putovala u Ameriku prethodnog dana, priložila je i pasoš na uvid. Policiji su pristigle za sada samo dve krivične prijave. Na ovaj način je moguće skinuti nekome pare sa računa jedino ako je korišćen „skimer“, ili ako se provali u bazu podataka banke. Sve ukazuje da je u pitanju bio skimer kojim su kopirani podaci, jer su obe oštećene Nišlijke 1.februara koristile isti bankomat. Ali, ne isključuju se ni druge mogućnosti pogotovo jer je Nišlijki koja je ostala bez 1.800 dolara pre oko mesec i po dana banka zamenila karticu jer uz obaveštenje da su podaci „kompromitovani“ kako je navela u prijavi. Šta se tačno desilo znaće se kada po nalogu tužilaštva sprovedemo istragu a po potrebi će biti kontaktiran i interpol, objašnjava Đurković.

U proteklih godinu dana zabeleženo je desetak zloupotreba platnih kartica ali je u samo dva slučaja bila u pitanju krađa podataka putem „skimera“. No, do sada se nije desilo u Nišu da nekom klijentu banke pare budu skinute iz inostranstva a kamo li iz Amerike, što govori da je u pitanju dobro organizovana grupa.

Niška policija je u martu 2012.godine zaplenila jedan „skimer“ na bankomatu u centru grada, pre nego što je bio upotrebljen. U jednoj od banaka navode da klijenti bivaju obeštećeni ako se utvrdi da je došlo do zloupotrebe.

-Banke u Srbiji, kao i u celom svetu, suočavaju se sa delovanjem grupa koje se bave visokotehnološkim kriminalom i postavljanjem posebnih uređaja na bankomate, zahvaljujući čemu uspevaju da zloupotrebe platne kartice i ostvare sopstvenu korist. Činimo sve kako bi zaštitili svoje klijente od ovakvih i sličnih zloupotreba, navode u banci čija je klijentkinja oštećena.

Makedonci kupovali lažnim karticama po Nišu Policija je pre nekoliko godina uhapsila grupu Makedonaca koja je u Nišu kupovala tehniku i luksuzne satove, koristeći falsifikovane kartice sa podacima koji su „skimerima“ skinuti od vlasnika računa u Brazilu.

Slučaj su interpolu prijavile banke, kada su primetile neuobičajene transakcije Brazilaca u Nišu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track