Blagajnica Višeg tužilaštva proneverila 3 miliona dinara

Pravila duplikate

Blagajnica Višeg tužilaštva proneverila 3 miliona dinara

Crna Hronika -
Osumnjičena Mirjana Maksimović pravila je savršeno uredne falsifikate koji su prolazili kontrolu u raznim službama, pa i Trezoru

BEOGRAD - Blagajnici Višeg javnog tužilaštva Mirjani Maksimović, po naredbi višeg javnog tužioca određeno je zadržavanje zbog pronevere tri miliona dinara, potvrđeno je u Višem javnom tužilaštvu.

Ona se sumnjiči da je izvršila krivično delo pronevere, tako što je falsifikovanjem dokumenata prisvojila oko tri miliona dinara. Maksimovićeva je pravila savršeno uredne falsifikate koji su, kako je rečeno, prolazili kontrolu u raznim službama, pa i Trezoru. Od 2003. godine Maksimovićeva radi u Višem javnom tužilaštvu, a pre toga je bila zaposlena u Trezoru.

Maksimovićeva je otkrivena kada je nedavno republički javni tužilac naložila vanrednu finansijsku kontrolu rada Tužilaštva. Proneverila je novac iz budžeta namenjen Tužilaštvu falsifikujući dokumentaciju, ali tako što je pravila duplikate. U Tužilaštvu su ostajali potpuno čisti papiri u koje se otuda nije sumnjalo tokom redovnih kontrola. Falsifikate, na osnovu kojih je uplaćivan novac na svoje račune, držala je odvojeno od ostale dokumentacije.

U Tužilaštvu bi ostajali uredni papiri na kojima bi bilo evidentirano koliko dana je zaposleni bio na putu, i dnevnice, odnosno koliko je novca i zaista uzeo. Ona je naplaćivala na osnovu falsifikata na kojima su uvećani troškovi, a razliku između pravog i lažnog iznosa je uplaćivala na svoje račune.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track