U PRITVORU: Dragan Tomić i četiri funkcionera Univerzal banke zadržani u policiji
Foto: Tanjug

U subotu mu skidaju imunitet

U PRITVORU: Dragan Tomić i četiri funkcionera Univerzal banke zadržani u policiji

Crna Hronika -
Policija je, kako je saopšteno, uhapsila i odredila zadržavanje do 48 sati predsedniku Izvršnog odbora Univerzal banke AD Beograd LJ. S. i članu IO Univerzal banke AD Beograd M. P, koji su na tim funkcijama bili do 4. februara prošle godine

BEOGRAD - Za pet bivših i sadašnjih funkcionera u "Univerzal banci", među kojima je i predsednik Izvršnog odbora banke i poslanik SNS Dragan Tomić, večeras je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da su oštetili banku i pribavili protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od oko 1,35 miliona evra i oko 402 miliona dinara. Oni se sumnjiče da su izvršili krivično delo zloupotrebe položaja odgovornog lica u Univerzal banci.

Kako Kurir saznaje, Draganu Tomiću, inače poslaniku SNS, u subotu će biti oduzet poslanički imunitet.

Policija je, kako je saopšteno, uhapsila i odredila zadržavanje do 48 sati predsedniku Izvršnog odbora Univerzal banke AD Beograd LJ. S. i članu IO Univerzal banke AD Beograd M. P, koji su na tim funkcijama bili do 4. februara prošle godine.

Za LJ.S. i M.P. je određen pritvor zbog postojanja osnova sumnje da su od 2011. do 4. februara 2013. godine izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Sumnja se da su donosili odluke o odobravanju kredita, plasmana više povezanih pravnih lica, iako za odobrenje nisu postojali validni uslovi u pogledu kreditne sposobnosti klijenata i sredstava obezbeđenja naplate, odnosno da su mimo propisane procedure i uz negativno mišljenje članova kreditnog biroa povezanim pravnim licima pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 1.350.000 eura i od oko 125 miliona dinara.

Zadržavanje u trajanju do 48 sati određeno je i predsedniku IO Univerzal banke AD Beograd D. T. i članovima IO Univerzal banke D. P. i N. B, koji su na funkcijama bili od 4. februara prošle godine pa do otvaranja stečaja.

Njima je određeno zadržavanje zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili isto krivično delo i na isti način od 4. februara 2013. do otvaranja stečaja, pribavivši protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 277 miliona dinara.

Punomoćnik Tomića advokat Miljkan Karličić izjavio je ranije danas da je Tomić dobrovoljno otišao u policiju gde je demantovao sve navode tužilaštva u vezi sa slučajem, dodavši da protiv svog klijenta ne očekuje nastavak istrage.

Karličić je istakao da njegov klijent nije priveden, već da je dobrovoljno u pratnji advokata i sina, jutros oko 11.30 sati, došao u Policijsku upravu za Beograd gde je dao iskaz.

"Iskaz je dao veoma detaljno i opširno. Ni na jedno pitanje nije odbio da pruži odgovor, niti se pozvao na poslanički imunitet", rekao je Karličić.

Sa druge strane, Administrativni odbor Skupštine Srbije doneo je večeras odluku da predloži parlamentu da odobri određivanje pritvora i vođenje krivičnog postupla protiv poslanika Tomića.

Odbor je predložio Skupštini da razmotri taj predlog odluke po hitnom postupku, a kako je u skupštini rečeno, sednica parlamenta na kojoj bi trebalo da se potvrdi odluka Odbora trebalo bi da bude održana u subotu.

Povodom celog slučaja, reagovao je i vicepremijer i lider naprednjaka Aleksandar Vučić koji je rekao da je "teška stvar" to što je priveden poslanik SNS, ali i istakao da su nadležni organi obavezni da rade posao "u skladu sa zakonom, a ne u skladu sa partijskom knjižicom, partijskom pripadnošću i ličnim prijateljstvom".

"Svima sam jasno stavio do znanja da ih partijska knjižica svakako neće štititi. To je nešto novo, drugačije u odnosu na ono što smo imali u Srbiji decenijama i to je razlog što se menja imidž Srbije u svetu. A da li je neko kriv ili nije to će da utvrdi sud", dodao je Vučić.

Univerzal banci 31. januara ove godine oduzeta je dozvola za rad zbog nesolventnosti.

Narodna banka Srbije utvrdila je da je u prethodnom periodu finansijsko stanje Univerzal banke znatno pogoršalo, da je ona dospela u stanje kritične potkapitalizovanosti, kao i da je ugrožena njena likvidnost i kontinuitet poslovanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track