General VRS Novak Đukić od danas na slobodi?
Foto: Rojters

Uručena odluka Ustavnog suda BiH

General VRS Novak Đukić od danas na slobodi?

Crna Hronika -
Zahtevao sam od Suda BiH da odmah donese rešenje o puštanju generala Đukića iz zatvora u Tunjicama, rekao je njegov advokat Duško Tomić

BANJALUKA - Generalu VRS u penziji Novaku Đukiću uručena je odluka Ustavnog suda BiH kojom se ukida drugostepena presuda, tako da bi on danas trebalo da bude na slobodi.

“Zahtevao sam od Suda BiH da odmah donese rešenje o puštanju generala Đukića iz zatvora u Tunjicama", rekao je njegov advokat Duško Tomić. Ukoliko Sud BiH to ne uradi danas, Tomić je naglasio da će od direktora zatvora u Tunjicama tražiti da pusti generala, jer on, kao i Đukić, ima odluku iz koje se vidi da više nema pravnog uporišta da ostane u zatvoru, prenela je RT Republike Srpske.

Tomić je naveo da je pitanje da li će Tužilaštvo BiH podneti zahtev za pritvor, ali da do te odluke general DJukić mora biti pušten kući. Ustavni sud BiH prihvatio Đukićevu apelaciju i ukinuo pravosnažnu presudu Suda BiH, koji mu je dosudio dvadesetpetogodišnju robiju, zbog zločina na „Tuzlanskoj kapiji“ 25 maja 1995. godine. Ustavni sud je ocenio da je prekršena Evropska povelja o ljudskim pravima, pošto je njemu suđeno po Krivičnom zakonu BiH, donetom 2003 godine, a ne po zakonu SFRJ, koji je morao da bude relevantan.

Najveći deo robije Đukić je proveo u fočanskom zatvoru, a nakon što je teško obloleo, prošlog leta je premesten u banjalučki zatvor. Đukić je uhapšen u novembru 2007. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track