ŽALILI SE: Pravosuđe BiH pisalo Interpolu zbog poternice za Naserom Orićem
Foto: Fonet

Čekaju odluku

ŽALILI SE: Pravosuđe BiH pisalo Interpolu zbog poternice za Naserom Orićem

Crna Hronika -
Osim za Orićem pravosuđe BiH žalilo se na poternice koje je Srbija raspisala za ratnim komandantom Srebrenice Naserom Orićem, ratnim načelnikom policijske stanice u Srebrenici Hakijom Meholjićem, kao i Amerom Mehmedovićem

SARAJEVO - Ministarstvo pravosuđa Bosne i Hercegovine uložilo je danas prigovor na zahtev pravosudnih organa Hrvatske i Srbije za raspisivanjem obavezujućih međunarodnih poternica za četvrocom njenih državljana.

Prigovori se odnose na poternice koje je Srbija raspisala za ratnim komandantom Srebrenice Naserom Orićem, ratnim načelnikom policijske stanice u Srebrenici Hakijom Meholjićem, kao i Amerom Mehmedovićem.

Prigovor se odnosi i na medjunarodnu poternicu koju je Hrvatska raspisala za generalom vojske bosanskih Srba Manojlovim Milovanovićem.

Prigovori su, kako je prenela agencija Hina, dostavljeni centrali Biroa Interpola u Lionu koji će doneti konačnu odluku o tome hoće li pomenutim osobama biti raspisane medjunarodne, odnosno tzv. crvene poternice.

Hrvatska je zahtev za raspisivanje poternice za Milanovićem izdala u januaru, dok je Interpol Beograd na svoj popis traženih osoba Orića, Meholjića i Mehmedovića uvrstila početkom februara.

Milanovića Hrvatska tereti za ratni zločin protiv civilnog stanoništa počinjen na teritoriji Hrvatske 1995. Godine, dok se Orić, Meholjić I Mehmedović iz Beograda sumnjiče za učestvovavanje u ubistvu nekoliko Srba u okolini Srebrenice 1992. godine.

Sva četvorica osumnjičenih su državljani BiH koja ne po zakonu ne izručuje svoje gradjane drugim državama u slučajevima ratnih zločina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track