Izbrisana poternica za generalom VRS Manojlom Milovanovićem

Centralni registar

Izbrisana poternica za generalom VRS Manojlom Milovanovićem

Crna Hronika -
Interpol je prethodno uklonio "crvenu" poternicu i dao rok BiH da do 24. februara dostavi stav o poternici za bivšim generalom

BANJALUKA - Iz centralnog registra izbrisana je poternica za penzionisanim generalom Vojske Republike Srpske (RS) Manojlom Milovanovićem, koju je raspisala Hrvatska, o čemu je Interpol obavestio MUP RS.

Interpol je prethodno uklonio "crvenu" poternicu i dao rok BiH da do 24. februara dostavi stav o poternici za bivšim generalom.

Ministarstvo pravde BiH je 17. februara uložilo protest Generalnoj skupštini Interpola na međunarodnu poternicu koju je Hrvatska raspisala za generalom vojske bosanskih Srba Manojlom Milovanovićem.

Prigovor je uložen i na zahtev pravosudnih organa Srbije za raspisivanjem obavezujućih međunarodnih poternica za još trojicom državljana BiH, a to su ratni komandant Srebrenice Naser Orić, ratni načelnik policijske stanice u Srebrenici Hakija Meholjić, kao i Amer Mehmedović.

Hrvatska je zahtev za raspisivanje poternice za Milovanovićem izdala u januaru, dok je Interpol Beograd na svoj popis traženih osoba Orića, Meholjića i Mehmedovića uvrstila početkom februara. Milovanovića Hrvatska tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništa počinjen na teritoriji Hrvatske 1995. godine, doksrpsko pravosuđe Orića, Meholjića i Mehmedovića tereti za ratni zločin nad srpskim civilima kod Srebrenice 1992. godine.

Sva četvorica su državljani BiH koja po zakonu ne izručuje svoje građane drugim državama u slučajevima ratnih zločina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja