SRBIJA ODGOVORILA STRAZBURU: Vojnik se sam ubio i majka nema pravo na milion dinara odštete!
Foto: Kurir Arhiva

Teška borba Anđe Kostić

SRBIJA ODGOVORILA STRAZBURU: Vojnik se sam ubio i majka nema pravo na milion dinara odštete!

Crna Hronika -
Kako mogu da vratim odštetu koja je pripadala suprugu jer nam je sin poginuo u vojsci. Poslala sam ga zdravog i normalnog, vratio mi se u sanduku. Sada traže da vratim novac. Kako te činovnike u vojsci nije sramota, da li pomisle da je to moglo biti njihovo dete, očajna je Anđa Kostić

BEOGRAD - Vojnik Dragan Kostić iz Leskovca izvršio je samoubistvo u kasarni „Jablanica“ 27. avgusta 2004. i to je nesporno. Država je uradila sve da spreči tragediju. Ovo je deo tvrdnji koje je u svom odgovoru Srbija dostavila Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, odnosno njen zastupnik Vanja Rodić.

Evropski sud je usvojio predmet Anđe Kostić, majke poginulog vojnika koja tereti Srbiju za nepravično suđenje i propuste u istrazi. Sud je od Srbije tražio odgovor da li je Kostić ubijen, kao i zbog čega nikada nije otkriveno ko je vojniku naneo povrede po vratu.

- Vojnik je izvršio samoubistvo pucajući sebi dva puta u grudi u spavaonici. Istražni sudija je smatrao da ne postoji sumnja da je ubijen. Povrede po glavi nemaju veze sa smrću. Ogrebotine su nastale od trna ili nokta. On je bio sposoban za služenje vojnog roka i nije bolovao od psihijatrijskih oboljenja. Pre svakog odlaska na stražu, vojnika priprema lekar, psiholog i starešina, i to je urađeno i prilikom poslednje straže Kostića. Ništa nije upućivalo na tragediju - stoji u odgovoru.

Starešine i drugi vojnici su, prema tvrdnjama države, Kostića okarakterisali kao povučenog i uzdržanog, ali pedantnog i savesnog. On se nije upadljivo ponašao, nije govorio o problemima i nije tražio pomoć.

- Pošto je bio ćutljiv i povučen, njegovo povlačenje u sebe neposredno pred suicid nije moglo da se okarakteriše kao rizično. Sve ovo ukazuje na to da je država preduzela prevenciju da ne dođe do istog - stoji u odgovoru koji je potpisala Vanja Rodić, a od Strazbura zahteva da odbije žalbu porodice jer su izgubili status žrtve.

Predstavnik Srbije u svom odgovoru navodi i da je Ministarstvo odbrane podnelo prigovor na izvršenje naplate odštete porodici Kostić 28. decembra 2012. i da je postupak u toku. Majka Anđa Kostić kaže da je država Srbija iznova ubija.

- Stalno mi sipaju so na ranu. U odgovoru nisu pomenuli da je izgubljena puška i uniforma mog sina, kao i nalaz reobdukcije kojim nije poznat uzrok smrti - kaže Anđa i osvrće se na insistiranje da državi vrati novac.

- Kako mogu da vratim odštetu koja je pripadala suprugu jer nam je sin poginuo u vojsci. Poslala sam ga zdravog i normalnog, vratio mi se u sanduku. Sada traže da vratim novac. Kako te činovnike u vojsci nije sramota, da li pomisle da je to moglo biti njihovo dete - očajna je Anđa Kostić.

Traže milion dinara

Država Srbija zahteva od Anđe Kostić da vrati milion dinara, koliko joj je isplaćeno za poginulog sina. odšteta je pripadala vojnikovom ocu Miljanu, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći, a majka Anđa nije pravni naslednik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track