USPEH SRPSKE POLICIJE: U Kragujevcu pali narko dileri iz Maroka i Velike Britanije!
Foto: Rojters

Velika međunarodna policijska akcija

USPEH SRPSKE POLICIJE: U Kragujevcu pali narko dileri iz Maroka i Velike Britanije!

Crna Hronika -
Akcija je započeta juče u 11 časova u SAD, Velikoj Britaniji, Španiji i Srbiji, na većem broju lokacija i po najnovijim podacima, uhapšeno je najmanje 89 osoba, članova ove kriminalne organizacije

BEOGRAD - U okviru koordinisane međunarodne policijske akcije, pripadnici Uprave kriminalističke policije, u saradnji sa Policijskom upravom u Kragujevcu, uhapsili su dva državljanina Velike Britanije i jednog državljanina Maroka, saopštio je danas MUP. Oni su uhapšeni zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, prevare, pranje novca i neovlašhena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Međuagencijska policijska akcija započeta je juče u 11 časova u SAD, Velikoj Britaniji, Španiji i Srbiji, na većem broju lokacija i po najnovijim podacima, uhapšeno je najmanje 89 osoba, članova ove kriminalne organizacije.

Jedan od organizatora međunarodne kriminalne grupe bio je S. F. (53), koga je uhapsila srpska policija u Kragujevcu. Na osnovu raspoloživih podataka, ova kriminalna organizacija je prevarama oštetila veliki broj građana u državama EU za iznos od najmanje 1,6 miliona funti.

Policijski službenici Londonske policije, Odeljenja za ekonomski kriminal. pre nekoliko dana doputovali su u Srbiju kako bi pružili logističku podršku srpskim kolegama.Srpski policijski i pravosudni organi uključeni su u ovu međunarodnu operaciju na osnovu zamolnice za međunarodnu pravnu pomoć, upućenu od strane "Crown Prosecution Service" iz Velike Britanije, kojom se traži da se identifikuje, locira, liši slobode i zapleni kompletna računarska oprema i dokumentacija koja pripada međunarodnoj kriminalnoj organizaciji i da se pribave bankarski, poslovni i telekomunikacioni podaci, kaže se u saopštenju.

U sprovođenje ove akcije odmah su uključeni Tužilaštvo za organizovani kriminal, Specijalni sud i Uprava kriminalističke policije MUP-a.Na osnovu operativnih podataka dobijenih od britanske policije, policijski službenici Uprave kriminalističke policije odmah su započeli sve aktivnosti na lociranju i pronalaženju članova ove kriminalne grupe, kao i poslovnih objekata iz kojih su obavljali deo kriminalnih aktivnosti.

U roku od samo nekoliko dana vođa ove kriminalne grupe S. F. je sa ostalim članovima lociran u Kragujevcu.Precizno su identifikovane lokacije na kojima su živeli, poslovne prostorije u kojima su obavljali kriminalne aktivnosti i automobili koje su koristili. Prilikom pretresa jednog od stanova u kojem su boravila dva pripadnika ove kriminalne grupe, pronađena je kompletna oprema za laboratoriju za proizvodnju opojne droge marihune, dve vage za precizno merenje opojne droge, seme za uzgoj marihuane i 10 paketića najverovatnije namenjenih daljoj prodaji.

Za sada MUP Srbije ne raspolaže podacima da je ova međunarodna kriminalna organizacija vršila krivična dela prevara u Srbiji, odnosno da nema oštećenih građana ili kompanija u Srbiji.Svoje kriminalne aktivnosti S.F. je delimično logistički locirao u Srbiji, a kriminalne aktivnosti je usmerio prema Španiji, Velikoj Britaniji i drugim državama EU, navedeno je u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track