RATNI ZLOČINI OVK: Klint Viljamson traži brzo formiranje suda!
Foto: Fonet

Saslušano više od 400 svedoka

RATNI ZLOČINI OVK: Klint Viljamson traži brzo formiranje suda!

Crna Hronika -
Daleko od očiju javnosti tim američkog tužioca Klinta Vilijamsona vodi istragu o zločinima OVK od 1998. do 2000. godine, uključujući i navode da su kidnapovanim Srbima, u kampovima OVK vađeni organi

BEOGRAD - Međunarodni tužilac Klint Vilijamson insistira na tome da se ne odlaže formiranje suda za ratne zločine OVK.

Prištinske vlasti, uz podršku dela međunarodne zajednice, protive se predlogu da taj sud bude van Kosova.

Daleko od očiju javnosti uz minimalne kontakte sa novinarima tim američkog tužioca Klinta Vilijamsona vodi istragu o zločinima OVK od 1998. do 2000. godine, uključujući i navode da su kidnapovanim Srbima, u kampovima OVK vađeni organi.

Vilijamsonov tim saslušao je više od 400 svedoka, a istraga se vodi u celom regionu - od Bosne do Albanije. Dve i po godine posle početka istrage,Vilijamson insistira da se reši pitanje gde će optuženima biti suđeno.

"Koliko je nama poznato, sud bi trebalo da bud ad hoc, kao za Lokerbi. Na bazi domicilnog prava, ali u trećoj zemlji i sa stranim sudijama. kada se govori o tribunalu, za mene je izuzetno značajno je da imate i osumnjičene, ljude koji će u nekom trenutku biti pod optužnicom... Siguran sam da ćemo između juna i novembra dobiti odgovor na to", kaže zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

Prištinske vlasti se navodno protive ideji da se pripadnicima OVK sudi van Kosova.

Podršku daju i pojedine zapadne diplomate, poput britanskog ambasadora Ijana Klifa, koji kaže da bi sud morao da bude na Kosovu, ali sa međunarodnim sudijama.

Prištinski analitičar Behljulj Bećaj kaže da bi osnivanje suda značilo da ima još odgovornih za ratne zločine koji su na slobodi, ali da bi mogao da bude i sredstvo pritiska međunarodne zajednice na kosovske lidere.

"Mislim da nam takav sud ne treba, što ne znači da se ne treba baviti navodima o ratnim zločinima ali time mogu da se bave domaći sudovi, bez obzira na složenost i osetljivost tih pitanja", kaže Bećaj.

Istragu o zločinima ovk u tzv. zutoj kuci počelo je srpsko tužilaštvo za ratne zločine a a međunarodna zajednica ukljucila se posle izvestaja Dika Martija iz Saveta Evrope. Tuzilastvo je u svakodnevnom kontaktu sa timom Klinta Vilijamsona, kaze bruno vekaric

"Predmet se zaista razvijao. Došli smo do važnih svedoka, do ljudi koji imaju određenih saznanja. Imali smo podršku kredibilnih međunarodnih organizacija", kaže Vekarić.

Portparol Klinta Vilijamsona demantovao je pisanje pritšinskih medija da je, u sklopu istrage, ove nedelje saslušan i premijer Hašim Tači.

Vilijamson je na Kosovu boravio 10. i 11. marta ali se nije sastao sa Tačijem. Kosovski premijer, međutim, od početka istrage pominje se kao mogući osumnjičeni a Vilijamsonov tim nikada nije potvrdio ali ni demantovao takve navode.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track