VOZAČ POKUŠAO DA IZBACI BOMBU: Ubica se svetio jer ga je Topić izbacio iz autobusa pre četiri godine
Foto: AP Photo

Novi detalji bombaškog napada i ubistva u Banjaluci

VOZAČ POKUŠAO DA IZBACI BOMBU: Ubica se svetio jer ga je Topić izbacio iz autobusa pre četiri godine

Crna Hronika -
Čim je usmrtio Boru Topića (53), Željko Stevanović (50) bacio mobilni da mu policija ne bi ušla u trag

BANJALUKA - Pomračen um!

Željko Stevanović (50), za kojim policija traga zbog sumnje da je prekjuče bombom ubio vozača autobusa Boru Topića (53) u Banjaluci, stravičan zločin izvršio je jer ga je Topić pre četiri godine izbacio iz autobusa, veruje banjalučka policija.

To je bio početak sukoba dvojice ljudi koji je kulminirao u četvrtak oko 10.30, a kako je utvrđeno, veća tragedija je sprečena jer je Stevanović „kašikaru“ bacio u Topićevo krilo, što je sprečilo da se geleri razlete po autobusu.Go pred pacijentima- Njihovi sukobi počeli su pre četiri godine kad je Topić zbog nasilničkog ponašanja izbacio Stevanovića iz autobusa. Stevanović je potom zapalio automobil vozaču autobusa, pa ga je policija privodila zbog tog događaja. Stevanović je zbog tog incidenta bio osuđen na uslovnu kaznu - prenose bosanski mediji.Policija je i juče tragala za bombašem, ali bezuspešno.- Posle napada Stevanović je bacio mobilni telefon da mu niko ne bi ušao u trag. On je veoma opasna osoba koja boluje od najtežeg oblika šizofrenije - navode mediji.Komšije Željka Stevanovića kažu da je kao mladić bio primeran i odličan učenik, ali da je potom oboleo.Kamere snimile napad- Završio je gimnaziju i medicinski fakultet. Otac mu je bio sveštenik u Rumi, a nakon što je završio medicinski fakultet, Željko se zaposlio kao doktor opšte prakse u domu zdravlja nedaleko od Banjaluke. Sve je naizgled bilo u najboljem redu. Međutim, ubrzo je dobio otkaz jer se skidao go pred pacijentima. Tad se saznalo da je psihički oboleo - pričaju komšije.Podsetimo, Boro Topić je poginuo, dok su dva putnika lakše povređena u četvrtak oko 10.30, kad je Stevanović u autobus bacio ručnu bombu M75, takozvanu kašikaru. Od siline detonacije oštećena su i okolna vozila, kao i zgrade u neposrednoj blizini autobuskog stajališta. Napad su snimile sigurnosne kamere postavljene u autobusu, ali i kamere s okolnih objekata, na osnovu kojih je policija ubrzo identifikovala bombaša.

Ubica... Željko Stevanović
Ubica... Željko Stevanović

Žrtva... Boro Topić
Žrtva... Boro Topić

Porodica: Ubici je mesto u bolniciDan posle tragedije u porodici Topić vladali su muk i velika tuga. Supruga Cvijeta, sin Bojan i ćerka Milana bili su neutešni u bolu.- Kakav čovek može nekog da ubije na takav način? Očekujem da uhapse tog bolesnika što mi je ubio oca i da ga osude, ali to neće vratiti mog oca - kroz suze je za beogradske medije rekao sin Bojan, maturant Medicinske škole.Grujo Petković, šurak ubijenog vozača, kaže da je Stevanović „psihički bolesnik“ i da je njemu mesto u bolnici, a ne na ulici! Grujo dodaje da je njegov šurak bio duša od čoveka i da je živeo skromno s porodicom.- Borina porodica je živela od njegove plate, koja je bila oko 400 maraka, i ženine penzije. Sada kad Bore više nema, plašim se kako će mu deca i žena preživeti - kazao je Grujo.

Majka ubiceMOJ SIN JE ANĐEO, IMAO JE SVE DESETKEMira Stevanović, majka osumnjičenog Željka, kaže da je njen sin u četvrtak ujutro izašao iz kuće i otišao da kupi hleb, mleko i kafu te da se više nije vraćao.- Kako da poverujem da je moj Željko nekog ubio? On je moj anđeo, koji je završio medicinski fakultet sa svim desetkama. Ali posle toga nije mogao da nađe posao i bio je šikaniran od mnogih. Čak su ga pre desetak godina pretukli na mrtvo ime, ali tada niko nije hteo da otkrije počinioce - kaže Mira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track