SLUČAJ VARAŽDIN: Odloženo ponovljeno suđenje generalu Trifunoviću!

Obnova postupka

SLUČAJ VARAŽDIN: Odloženo ponovljeno suđenje generalu Trifunoviću!

Crna Hronika -
Trifunovićev advokat Veljko Miljević objasnio je da je njegov klijent na lečenju u Beogradu pa je predsednik sudskog veća Marijan Garac novo ročište zakazao za maj

ZAGREB - Zbog bolesti generala nekadašnje JNA Vlade Trifunovića na zagrebačkom Županijskom sudu danas nije počelo novo suđenje bivšem komandantu varaždinskog korupusa i dvojici njegovih saradnika, koji su tražili obnovu postupka nakon što su ranije u odsutnosti osuđeni za ratne zločine protiv civilnog stanovništva.

Trifunovićev advokat Veljko Miljević objasnio je da je njegov klijent na lečenju u Beogradu pa je predsednik sudskog veća Marijan Garac novo ročište zakazao za maj.

Miljević je kazao kako ne može nagađati hoće li Trifunović i tada biti sposoban za suđenje.

"Reč je o čoveku od 76 godina i zaista je teško pretpostaviti u kakvom će stanju biti za dva meseca", izjavio je Miljević.

Trifunović, Popov i Davidović pravosnažno su osuđeni 1993. na Okružnom sudu u Varaždinu na ukupno 40 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Trifunović i Popov dobili su po 15, a Davidović deset godina zatvora.

Nakon dodatnog ispitivanja svedoka među kojima su bili i bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić te bivši prvi potpredsednik Vlade Radimir Čačić odlučeno je da će se postupak obnoviti i to na zagrebačkom Županijskom sudu koji je jedan od specijalizovanih za ratne zločine.

Trifunović je na Vojnom sudu u Beogradu osuđen na 11 godina zatvora zbog podrivanja vojne i obrambene moći i činjenice da nije vojno delovao po Varaždinu. Popov je, takođe na Vojnom sudu, osuđen na šest godina zatvora jer se nije suprotstavio Trifunoviću i jer nije nastavio vojno delovanje po Varaždinu kada je za to postojala prilika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track