KEŠ OD ŠVERCA KOKAINA: Gde je nestalo Šarićevih 27 milijardi dolara?!

Hapšenje narko-bosa

KEŠ OD ŠVERCA KOKAINA: Gde je nestalo Šarićevih 27 milijardi dolara?!

Crna Hronika -
S nekretninama u inostranstvu je druga stvar. Srbija nema izvršnu vlast van svojih granica i vrlo teško bi mogla da unovči imovinu Darka Šarića u drugim državama, jer druge države priznaju presudu, ali ništa više od toga, kaže kriminolog Zlatko Nikolić

BEOGRAD - Imovina narko-bosa Darka Šarića prema procenama uglednog svetskog časopisa Forbs iznosi oko 27 milijardi dolara, ali će država Srbija i Tužilaštvo za organizovani kriminal teško ući u trag većem delu tog novca smatraju ekonomski stručnjaci i kriminolozi.

U Ministarstvu pravde, pod čijom ingerencijom se nalazi direkcija za oduzetu imovinu, koja kontroliše oduzetu imovinu narko-bosa Darka Šarića i upravlja njome, naveli su da niko ne može da da tačnu procenu vrednosti Šarićeve imovine.

Oni objašnjavaju da će ukoliko Šarić bude osuđen za dela koja mu se stavljaju na teret, sva imovina koja mu je oduzeta naći na proceni državnog revizora, a posle i na aukcijama u prodaji.

- To važi i za preduzeća kojima sada upravlja direkcija. Sav novac će se sliti u budžet države ako se ne dokaže poreklo para, kažu u ministarstvu.

Kriminolog Zlatko Nikolić, objašnjava da je nemoguće da bilo ko ima sabirnu brojku koliko je Šarić težak i da li je i koliko država na gubitku zbog pranja tog novca u Srbiji.

-Gotovo je nemoguće utvrditi koliko je Šarić zaradio švercom kokaina i drugim kriminalnim radnjama, kaže Nikolić.

On dodaje da bi imovinu za koju se dokaže da je stečena novcem od trgovine narkoticima, a nalazi se u Srbiji, moglo da se uđe u trag i da bi ona u tom slučaju bila upotrebljiva i naplativa.

-S nekretninama u inostranstvu je druga stvar. Prema precedentnom pravu anglosaksonskog prava, nepokretnosti i imovina pripadaju državi u kojoj se nalaze. Srbija nema izvršnu vlast van svojih granica i vrlo teško bi mogla da unovči imovinu Darka Šarića u drugim državama, jer druge države priznaju presudu, ali ništa više od toga, objašanjava Nikolić.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović slaže se sa svojim kolegom u oceni da nadležni državni organi neće uspeti da uđu u trag Šarićevom novcu.

-To je izuzetno komplikovana procedura. Čak i da uđu u trag računima na koje je Šarić deponovao novac, treba dokazati da je to zaista njegov novac i da je stečen švercom narkotika, pošto sigurno nije deponovao pare u banku na svoje ime, objašnjava Radovanović.

On dodaje da je ovaj postupak težak i zbog toga što banke štite svoje klijente i uloge smatraju tajnim, a pojedine države su sklone da štite interes pojedinca, pa makar bio to i narko-bos.

Izvor: Naše novine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track