Najnovije vesti

Darko Šarić u ponedeljak pred Specijalnim sudom iznosi odbranu!

Sprema se za suđenje

Darko Šarić u ponedeljak pred Specijalnim sudom iznosi odbranu!

Crna Hronika
Šarićev advokat Radoslav Baćević najavio je da će njegov klijent negirati krivicu i detaljno izložiti odbranu. Osim Šarića sutra će se prvi put pred sudom pojaviti jedan od optuženih njegovih saradnika za šverc kokaina iz Brazila Nikola Dimitrijević zvani Džoni

BEOGRAD - Darko Šarić, uhapšen 18. marta u zajedničkoj akciji Srbije i Crne Gore, prvi put će se sutra pojaviti u Specijalnom sudu u Beogradu gde će biti nastavljeno suđenje njemu i pripadnicima njegove kriminalne grupe koji se terete za šverc 5.7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Šarić će se sutra, shodno zakonskoj proceduri na glavnom pretresu, izjasniti o krivici - da li priznaje krivično delo ili ne, a biće upitan i da li je razumeo šta mu se stavlja na teret po čak šest spojenih optužnica u ovom postupku.

Nakon toga sud će mu predočiti njegova prava kao okrivljenog u postupku i pozvati ga da, ako želi, izloži obranu u slobodnom izlaganju, a potom odgovara na pitanja tužioca, advokata i otuženih i suda.

Šarićev advokat Radoslav Baćević najavio je da će njegov klijent negirati krivicu i detaljno izložiti odbranu. Osim Šarića sutra će se prvi put pred sudom pojaviti jedan od optuženih njegovih saradnika za šverc kokaina iz Brazila Nikola Dimitrijević zvani Džoni.

On je posle tri godine skrivanja položio sudu jemstvo od 200.000 evra za obranu sa slobode, a sud je deaktivirao poternicu koja je za njim bila raspisana. Iako je po šest spojenih optužnica optuženo ukupno 39 članova Šarićeve grupe, na optuženickoj klupi Specijalnog suda u Beogradu naći će se, osim Šarića i Dimitrijevića svega 12 optuženih, pošto je još njih 15 u bekstvu, devet je priznalo krivicu, a trojica su dobila status svedoka saradnika.

Svedoci saradnici u ovom postupku su Radan Adamović, Nebojša Joksović i Draško Vuković. Oni nisu izuzeti iz optuženja, iako im se na kraju procesa ne izriče kazna, kao “nagrada” za saradnju u rasvetljavanju krivičnih dela.

Od podizanja prve optužnice u aprilu 2010. godine devetorica optuženih je pravosnažno osuđeno na osnovu sporazuma sa Tužilaštvom za organizovani kriminal prema kojima su priznali krivicu. Sporazume o priznanju krivice s tužilaštvom su zaključili Dragan Labudović, Boris Laban, Miodrag Aleksandar, Mirko Miodragović, Miloš Pandrc, Nikola Pavlović, Dejan Rašić, Marko Vorotović i Miloš Krpović. Oni su osuđeni na kazne od dve godine i devet meseci do deset i po godina zatvora, plaćanje sudskih troškova, a mnogima su trajno oduzeti stanovi, automobili i novac, čime se u budžet slilo više od milion evra.

U aprilu prošle godine u Specijalnom sudu u Beogradu je krenulo objedinjeno suđenje Šarićevoj grupi po šest optužnica zbog šverca više od ukupno 5.7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu. U drugom postupku Šariću se sudi zbog pranja novca stečenog od trgovine drogom, koji je ubacivao u legalne tokove srpske privrede za vreme privatizacije, a na optuženičkoj klupi su njegovi saradnici, mahom privrednici i advokati preko kojih je završavao poslove.

Darku Šariću i osobama koje su povezane sa njim u protekle četiri godine oduzeto je niz nekretnina, luksuznih vila, kuća, stanova, lokala, poljoprivrednih dobara, preduzeća, hotela, automobila, kao i sav prateći inventar.

Najtraženijem narkobosu iz Srbije crnogorskog porekla, izgubio se trag u oktobru 2009. tokom akcije “Balkanski ratnik”, koja se odvijala istovremeno u Urugvaju i Beogradu i do sada mu se sudilo u odsustvu.

Godinu dana kasnije uhapšen je i njegov brat Duško Šarić kome se zbog kokaina i pranja para sudi u Crnoj Gori. Šarićeva grupa počela je da se raspada pre četiri i po godine nakon međunarodne akcije “Balkanski ratnik”, kada je u urugvajskoj luci zaplenjeno oko 2,2 tone kokaina, na jahti hrvatskog državljanina Anastazija Martinčica, takode pripadnika Šarićeve ekipe.

I pored svih optužnica, istraga se u ovom slučaju i dalje nastavlja, posebno u pravcu veza tog klana sa državnim strukturama u Srbiji. U bekstvu su još Rodoljub Radulović zvani Miša Banana, Goran Soković, Marko Pandrc, Nenad Novaković, Boško Nedić, Darko Tošić, Darko Gazdić, Milovan Milovac, Bojan Stanojković, Petar Obradović, Marko Račić, Vladimir Račić, Mihajlo Đoković i Nebojša Sretenović.Za njima je raspisana Interpolova poternica.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...