SVEDOK:  DB je pratio Vuka Draškovića godinama zbog ugrožavanja ustavnog poretka!
Foto: Zorana Jevtić

Atentat u Budvi

SVEDOK: DB je pratio Vuka Draškovića godinama zbog ugrožavanja ustavnog poretka!

Crna Hronika -
"Bilo je poznato da Vuk Drašković ima stan u Budvi, što i ne čudi jer je bio pod obradom. U to proleće, 2000. godine bilo je neobično što odlazi u taj stan, jer je u Beogradu bilo značajnih političkih dešavanja. Nama je bilo indikativno što je baš tada odlazio", ispričao je penzionisani radnik DB Goran Kuzmanović

BEOGRAD - U Višem sudu u Beogradu danas je saslušanjem svedoka nastavljeno ponovljeno sudenje trojici bivših radnika beogradskog centra Državne bezbednosti zbog optužbi za pomaganje u neuspelom atentatu na lidera SPO-a Vuka Draškovića 2000. godine u Budvi.

Na optuženičkoj klupi su nekadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, načelnik odeljenja u tom centru za unutrašnji ekstremizam Ratko Romić koji su osumnjičeni i za učešće u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije 1999, kao i bivši načelnik za spoljni ekstremizam Stevan Basta.

Na današnjem suđenju penzionisani radnik Državne bezbednosti Goran Kuzmanović posvedočio je da je lider SPO-a godinama bio "predmet obrade" službe jer se sumnjalo da preduzima aktivnosti koje bi mogle da ugroze ustavni poredak.

"Bilo je poznato da Vuk Drašković ima stan u Budvi, što i ne čudi jer je bio pod obradom. U to proleće, 2000. godine bilo je neobično što odlazi u taj stan, jer je u Beogradu bilo značajnih političkih dešavanja. Nama je bilo indikativno što je baš tada odlazio", ispričao je Kuzmanović.

Kuzmanović, kojeg je Bezbednosno informativna agencija (BIA) prethodno oslobodila čuvanja službene tajne, objasnio je da nije bilo ničeg neobičnog što su Basta i Romić odlazili u Budvu da prikupe informacije.On se seća da je Bastin zadatak je bio da sazna da li je moguće da se ugrade prislušni uređaji u Draškovićevu kuću.Takođe je svedočio o načinu rada službe.

Na današnjem suđenju saslušane su pripadnice DB-a Vera Stanković i Nadica Kosanić, koje su su sa Bastom i Romićem boravile u Budvi, na tajnom zadatku.

Sva trojica optuženih od početka procesa negiraju da su izvršili bilo koje krivično delo i tvrde da su Draškovića pratili po pravilima službe da bi se utvrdilo da li ima uslova za postavljanje prislušnih uređaja, kao i da dokumentuju njegov eventualni tajni susret sa američkim diplomatom.

Njima se ponovo sudi pošto je Apelacioni sud prošlog leta ukinuo prvostepenu presudu kojom su bili osuđeni na višegodišnje kazne zatvora.Ukinutom presudom Višeg suda u Beogradu od 18. juna 2012. godine Radonjić je bio osuđen na osam godina zatvora, a nekadašnji načelnici Trećeg i Šestog odeljenja beogradskog centra DB-a, Basta i Romić, na po sedam godina.

Optuženi su za praćenje Draškovića u cilju pomaganja neposrednim izvršiocima pokušaja ubistva radi eliminisanja iz političkog života jer je u to vreme bio "najveći protivnik vlasti", navodi se u optužnici.

Dalje se kaže da su optuženi tokom aprila i maja 2000. godine fotografisali kuću lidera SPO-a u Budvi i album sa fotografijama posredno predali atentatorima - pripadnicima nekadašnje Jedinice za specijalne operacije koje je, pre osam godina, Specijalni sud, zbog tog zločina, osudio na višedecenijske kazne zatvora.

Basta i Romić su, prema navodima optužnice, po nalogu svog šefa Radonjića, pratili Draškovića i fotografisali njegovu kuću u Budvi.

Kako se navodi u optužnici, Radonjić je te fotografije posredno predao neposrednim izvršiocima neuspelog atentata - pripadnicima "Crvenih beretki" koji su već osuđeni na višedecenijske zatvorske kazne pred Specijalnim sudom - Branku Berceku, Leonidu Milivojeviću i Nenadu Iliću.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track