BAHATOST ŠEFOVA U SIEPI: Bahanalije na žurki predstavili kao poslovni skup!
Foto: Jasna Matic, Fonet

Nemilosrdno trošili državni novac

BAHATOST ŠEFOVA U SIEPI: Bahanalije na žurki predstavili kao poslovni skup!

Crna Hronika -
U krivičnoj prijavi koja je podneta protiv bivših funkcionera agencije SIEPA spominje se glala žurka na kojoj su točena najskuplja pića što je kasnije plaćeno, a u računu koji im je izdao restoran piše da je tamo održan poslovni sukup za mrežu preduzetništva

BEOGRAD – U krivičnoj prijavi protiv direktora Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) , koju je podnelo Ministarstvo privrede do detalja je opisan niz zloupotreba funkcionera ove agencije, kao i načini na koji su formirani lažni ugovori, višestruko fakturisane usluge, pa čak i žurke po restoranima koje su predstavljane kao kongresi, za šta je nemilice trošen državni novac poreskih obveznika.

Krivična prijava opisuje način kako su se funkcioneri SIEPA koji su bili državni funkcioneri bahatili novcem jer su godišnje iz budžeta dobijali između četiri i pet miliona evra. Tako se u krivičnoj prijavi spominje da su funkcioneri SIEPA organizovali gala žurku na kojoj su trošena najskuplji šampanjac i alkoholna pića, taj su trošak morali nekako da predstave, pa je sve to fakturisano kao poslovni skup.

Naime ovaj primer kako je novac iz državnog budžeta korišćen za zabavu, govori i podatak da je jedna od radnica obavestila cirkularnim imejlom svoje kolege da se u zemunskom restoranu „Reka“ 14. januara održava žurka SIEPA. U računu koji je restoran ispostavio SIEPA 14. januara 2011. piše da se u „Reci“ nije održala žurka već „poslovni skup“ za potrebe Evropske mreže preduzetništva.

Osim toga u krivičnoj prijavi je opisan i sistem višestrukog fakturisanja postavljanja štandova SIEPA na sajmovima.

O tome koliko su bizarni bili ispadi funkcionera Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA), koji su nemilosrdno i nenamenski trošili državni novac, potvrđuju i ranija pisanja Kurira.

Pa je tako Jasna Matić, dok je bila državna sekretarka, samo na putovanja spiskala skoro dva miliona dinara, dok je Laganin plaćao tezge na sajmu u Nemačkoj skoro 200.000 evra!

- Laganin je odobrio da Agencija samo za montažu i demontažu štandova na pet sajmova u Nemačkoj plati skoro 200.000 evra! To je samo jedan od dokaza da je on besomučno trošio novac - pisao je Kurir još u novembru 2013. godine.

Podsetimo, Jasna Matić, bivša ministarka za telekomunkacije u Vladi Mirka Cvetkovića, kao i nekadašnja direktorka Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA), Vesna Perić (40), Božidar Laganin, i Bojan Janković (37) koji su u periodu od 2006. do 2013. godine bili na čelu Agencije za strana ulaganja uhapšeni su u sredu zbog sumnje da su budžet Srbije oštetili za 119 miliona dinara, kao i da su drugim licima pribavili protivpravnu imovinsku korist od 91 milion dinara. Njima je posle dvodnevnog saslušanja na predlog Tužilaštva za organizovani criminal određen jednomesečni pritvor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track