PREŠEVO: Narko-bosu Bakiju Sadikiju 22 godine robije za šverc heroina!

Snabdevao Istočnu evropu drogom

PREŠEVO: Narko-bosu Bakiju Sadikiju 22 godine robije za šverc heroina!

Crna Hronika -
Presuda prvostepenog suda je tako postala pravosnažna a sud ga na izdržavanje kazne šalje u zatvor sa maksimalnim obezbeđenjem

PREŠEVO - Regionalni sud u Preševu odbio je danas žalbu Bakija Sadikija i poslao definitivno tog šefa kosovsko-albanske mafije u Slovačkoj u zatvor na 22 godine, prema prvostepenoj presudi, za šverc 120 kilograma heroina 2007. i 2008.

Presuda prvostepenog suda je tako postala pravosnažna a sud ga na izdržavanje kazne šalje u zatvor sa maksimalnim obezbeđenjem.

Prvi put je Sadiki za šverc 120 kilograma heroina u šest pošiljki jeftine sportske obuće prvo iz Poljske a zatim iz Turske, koji je njegova grupa dalje švercovala i prodavala u Švajcarskoj i Italiji osuđen 2011. u odsustvu.

Neposredno pred raciju u njegovom pansionu i kući u Tatrama u zimu 2010, Sadiki koji je poznat po vezama u slovačkom pravosuđu uspeo je da pobegne iz Slovačke i sakrije se na Kosovu, gde ga je u maju te godine uz pomoć Interpola otkrila slovačka policija.

Peripetije oko izručenja počele su kada je tadašnja slovačka vlada zatražila da Sadikija uhapsi i izruči Srbija, pošto Slovačka ne priznaje Kosovo, a tek sledeća vlada zatražila je saradnju direktno od Euleksa, ali Sadiki je u međuvremenu nestao.

Otkriven je ponovo konačno u jesen 2012. u Gnjilanu, gde su ga lokalna policija i Euleks uhapsili a Kosovo je pristalo da ga izruči, iako Slovacka ne priznaje vlasti u Prištini, ali pod uslovom da mu se sudi ponovo, jer je osuđen na 22 godine robije u odsustvu a njegovisaučesnici na 15 godina.

U Slovačkoj je to izazvalo veliki skandal, kako to da zemlja koju Slovačka ne priznaje može da postavlja uslove za izručenje, međutim, Sadikiju je suđeno ponovo u jesen 2012. i sredinom decembra 2013. je ponovo osuđen na istu kaznu od 22 godine.

Od izručenja Bakija Sadikija vlasti drže u istražnom zatvoru kako ne bi ponovo pobegao ili zastrašivao svedoke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track