Najnovije vesti

Odalović: U masovnoj grobnici kod Raške tela kosovskih Albanaca
Foto: Beta

Sastanak u Prištini

Odalović: U masovnoj grobnici kod Raške tela kosovskih Albanaca

Crna Hronika
Nalazi potvrđeni DNK analizom. Tužilaštvo Srbije za ratne zločine istražuje i navode masovnoj grobnici s telima kosovskih Albanaca u Boru, dodao je šef beogradske delegacije u Radnoj grupi za nestale

BEOGRAD - DNK analiza potvrdila je da posmrtni ostaci pronađeni sredinom decembra u Rudnici kod Raške pripadaju kosovskim Albancima ubijenim tokom rata na Kosovu, saopštio je šef beogradske delegacije u Radnoj grupi za nestala lica Veljko Odalović.

U Prištini je u ponedeljak pod pokroviteljstvom Komiteta međunarodnog Crvenog Krsta održan 36. sastanak po redu delegacija Kosova i Srbije, u cilju postizanja dogovora o nastavku rada na masovnoj grobnici, koji će zvanično početi u četvrtak.

"Nakon što smo odmah posmrtne ostatke odmah predali Međunarodnoj komisiji za nestala lica, dobili smo potvrdu identiteta - da su to tela kosovskih Albanaca koja su nestala u sukobima na prostoru Kosova. To je ustvari bila definitivna potvrda da je lokacija u punom našem mandatu", rekao je Odalović. Kad smo dobili tu potvrdu, dodao je on, krenuli smo sa intenzivnim pripremama.

"Želim da vas uverim da će rad na lokaciji omogućiti da se u što kraćem roku na krajnje odgovoran i profesionalan način ovo pitanje reši. Predstavnicima porodica biće omogućeno da lokaciju posete kada onda iskažu želju i potrebu", izjavio jeOdalović. Odalović je dodao i da Tužilaštvo Srbije za ratne zločine istražuje i navode masovnoj grobnici s telima kosovskih Albanaca u Boru.

Nakon višemesečne pauze, radne grupe Prištine i Beograda dogovorile su se da nastave radove na lokaciji gde su sredinom decembra srpske vlasti zajedno sa ekspertima Euleksa, kao i s forenzičkim ekspertima iz kosovskog Odeljenja za sudsku medicinu, tokom ispitivanja u kamenolomu Rudnica u opštini Raška otkrili posmrtne ostatke na mestu gde se sumnja da se nalazi masovna grobnica s telima kosovskih Albanaca, koji su ubijeni tokom rata na Kosovu.

Tada je to mesto bilo konzervirano, a rad pauziran. U međuvremenu, srpska strana tražila je od Kosova finansijsko pokriće u vrednosti od skoro 300.000 evra, a u sklopu toga je predviđeno i rušenje jednog objekta ispod kojeg se sumnja da se nalazi masovna grobnica. Lina Milner iz Međunarodnog crvenog krsta, predsedavajuća Radne grupe za nestale, izjavila je da je u Rudnici u ponedeljak već počela priprema terena za rušenje zgrade. Ona je dodala da će se u oblasti Rudnice istražiti još jedna navodna masovna grobnica gde se sumnja da su sakriveni ostaci Albanaca.

Pajazit Nuši je u ime kosovske delegacije rekao da je za iskopavanje u Raškoj postignut dogovor koji će omogućiti nastavak ovog procesa bez ikakvih smetnji ili prekida. On je izrazio nadu da će radovi u Rudnici dati odgovor o sudbini nestalih, ali dodao kako ne veruje ni da se u grobnici nalazi 250 žrtava. "Ovo može potvrditi samo konačan rezultat koji će se dobiti na kraju iskopavanja. Lično, sumnjam da će ovaj proces biti završen u kratkom vremenskom periodu. Ja ipak više podržavam stručnjake sudske medicine koji potvrđuju da proces može trajati i do godinu dana“, kazao je Nuši.(Fonet/Radio Slobodna Evropa)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...