NOVI FENOMEN: Hrvatski osuđenici masovno beže u BiH, a bosanski u HR!
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Dvojno državljanstvo

NOVI FENOMEN: Hrvatski osuđenici masovno beže u BiH, a bosanski u HR!

Crna Hronika -
U Ministarstvu pravde BiH navode da begunci sa dvojnim državljanstvom i dalje izbegavaju služenje kazne iako su ministri pravde dve države još pre više od četiri godine potpisali sporazum čijom primenom bi to trebalo da bude onemogućeno

SARAJEVO - U BiH se krije oko stotinu državljana Hrvatske kojima je tamošnje pravosuđe izreklo pravosnažne zatvorske kazne, dok je u Hrvatsku iz BiH pobeglo oko 120 osuđenih.

U Ministarstvu pravde BiH navode da begunci sa dvojnim državljanstvom i dalje izbegavaju služenje kazne iako su ministri pravde dve države još pre više od četiri godine potpisali sporazum čijom primenom bi to trebalo da bude onemogućeno.

Prema izmenama Sporazuma o međusobnom izvršenju odluka u krivičnim stvarima, potpisanom u februaru 2010. godine između BiH i Hrvatske, osuđene osobe koje imaju dvojno državljanstvo ne mogu da izbegnu pravdu bežanjem iz jedne u drugu državu, jer sporazum podrazumeva služenje kazne i u državi u koju su pobegli.

Međutim, u praksi je, kažu u Ministarstvu, situacija drugačija.Trenutak hapšenja takvih osoba zavisi od sudskih vlasti, to ide ili usporeno, ili se radi o opstrukcijama ili o internim dogovorima.

Zato se dešava da se broj prebeglih osuđenih kriminalaca ne smanjuje, naprotiv, taj broj je povećan, kažu u Ministarstvu pravde za "Glas Srpske".

Oni navode i najnoviji takav slučaj, kada je načelnik opštine Sibinje u Hrvatskoj Ivica Batinić, pobegao u BiH, kako bi izbegao hapšenje.

On je u Hrvatskoj nepravosnažno osuđen na šest godina zatvora, a za njim je raspisana poternica zbog malverzacija sa zemljištem u toj opštini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track