SLUČAJ ELITA INTERNACIONAL: Počinje suđenje Nikoli Laziću!
Foto: Marina Lopičić

Prevario građane za 35 miliona evra

SLUČAJ ELITA INTERNACIONAL: Počinje suđenje Nikoli Laziću!

Crna Hronika -
Lazić će u Palatu pravde biti srpoveden iz Okružnog zatvora u kome je u pritvoru od januara ove godine kada je izručen Srbiji iz Italije

BEOGRAD - Suđenje vlasniku firme "Elit internešnl" Nikoli Laziću (60) optuženom za višemilionsku prevaru i oštećenje građana Srbije trebalo bi da počne sutra u Višem sudu u Beogradu.

Na suđenje će biti priveden iz Okružnog zatvora u Beogradu, jer je u pritvoru od januara kada je izručen Srbiji iz Italije, u kojoj je uhapšen po našoj poternici.

Laziću se na teret stavlja krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, za koju je zaprećena kazna do 10 godina zatvora.

On je bio u bekstvu od početka 2009. uhapšen je u Milanu po srpskoj poternici, a italijansko pravosuđe je usvojilo molbu Ministarstva pravde i državne uprave i izručilo ga početkom januara Srbiji.

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je krajem marta 2012. optužnicu protiv Lazića kojom ga tereti da je tokom 2008. od 1.600 građana prevarom uzeo više od 35 miliona evra. Optužnicom se tereti da je u prostorijama svog preduzeća u Nušićevoj ulici u Beogradu od 20. juna do 29. decembra 2008. zaključio 1.785 ugovora o zajmu sa građanima kojima je obećavao da će im isplatiti mesečnu kamatu od tri odsto.

U nekim slučajevima isti građanin je sačinjavao više ugovora. Lazić je optužen jer je poslovnu mogućnost preduzeća registrovanog za obavljanje delatnosti posrednika u saobraćaju, a reklamiranog kao uspešnog u plasiranju kapitala, iskoristio za lične potrebe. Lazić je 29. decembra 2008. zatvorio preduzeće i postao nedostupan pravosudnim organima, a sumnja se da je sa sobom poneo i novac koji je na prevaru uzeo od gradjana.

Prevareni građani su mahom uplaćivali pojedinačne iznose od 5.000 evra, dok su najviši iznosili 40.000 evra. Veštačenje koje je završeno u februaru 2012. pokazalo je da je ukupan iznos za koji se tereti Lazić je 3.107.233.676 dinara ili 35.069.921 evra.

Oštećeni građani, njih 1.600, formirali su udruženje preko koga su tražili zaštitu svojih prava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track