SLUČAJ ELITA INTERNACIONAL: Nikola Lazić nudi nagodbu tužilaštvu!
Foto: Tanjug

Održano prvo ročište

SLUČAJ ELITA INTERNACIONAL: Nikola Lazić nudi nagodbu tužilaštvu!

Crna Hronika -
Naredni glavni pretres zakazan je za 30. maj, kada će biti poznato da li je postignut dogovor o priznanju krivice

BEOGRAD - Vlasnik firme "Elita internacional" Nikola Lazić (60), optužen za višemilionsku prevaru i oštećenje građana Srbije, ponudio je danas tužilaštvu sporazum o priznanju krivice.

Na početku današnjeg glavnog pretresa, kojem je prisustvovalo dvadesetak oštećenih, sudsko veće je odbacilo zahtev odbrane za odlaganjem početka suđenja.

Odbrana je tvrdila da je Lazić, prilikom ekstradicije iz Italije, dao saglasnost na izručenje za krivično delo prevare, a ne i za, kako je kasnije promenjeno u optužnici, krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Ipak, umesto glavnog pretresa održano je pripremno ročište, s obzirom da je branilac okrivljenog Lazića, advokat Dragan Subašić, podneo predlog o zaključenju sporazuma o priznanju krivice.

Subašić je nakon održanog ročišta novinarima preneo da se tužilaštvo još nije izjasnilo o mogućnosti zaključenja sporazuma o priznanju krivice njegovog klijenta.

"Imajući u vidu karakter pripremnog ročišta gde je javnost isključena, ne mogu da govorim o njegovom sadržaju. Očekujemo da se razjasne sporne situacije. U medijma i optužnici se pojavljuje iznos koji je veći od 35 miliona evra, međutim odbrana smatra da se radi o desetostruko puta manjem iznosu", rekao je Subašić.

On je dodao da Lazić nije prisvojio novac "odnosno da ih je stavio u džep i nestao na Bahame".

"Taj novac bio je plasiran dalje, ali je zbog svetske ekonomske krize došlo do pucanja sistema i nemogućnosti vraćanja novca ulagačima. On (Lazić) je dao saglasnost da ne izbegava suočenje sa pravdom i da želi da pokaže da nije lopov", rekao je Subašić.

S druge strane jedan od oštećenih Milovan Radulović optužio je Lazića, kao i pojedine visoke funkcionere iz tadašnjeg Ministarstva finansija, da su 20 godina "uzimali novac od prinuđenih ljudi, uglavnom penzionera, sirotinje i izbeglica".

"Očekujem da se konačno o ovakvim stvarima, koje uznemiravaju javnost i narod, dogodi sud, a ne manguparija. Ovde nije u pitanju da se presudi u ovu ili onu korist, već da se presudi u korist pravde sistema i države. Ima da se vrati ljudima njihov novac", rekao je Radulović.

Naredni glavni pretres zakazan je za 30. maj, kada će biti poznato da li je postignut dogovor o priznanju krivice.

Zaključenjem tog sporazuma sa tužilaštvom, a sa kojim moraju da se slože i oštećeni, optuženi se pogađa da prizna krivično delo za manju kaznu nego što bi dobio kada bi se suđenje održalo, dok se istovremeno izbegava dugotrajni sudski postupak.

Laziću se na teret stavlja krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, za koju je zaprećena kazna do 10 godina zatvora. On je bio u bekstvu od početka 2009.

Uhapšen je u Milanu po srpskoj poternici, a italijansko pravosuđe je usvojilo molbu Ministarstva pravde i državne uprave i izručilo ga početkom januara Srbiji.

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je krajem marta 2012. optužnicu protiv Lazića kojom ga tereti da je tokom 2008. od 1.600 građana prevarom uzeo više od 35 miliona evra.

Optužnicom se tereti da je u prostorijama svog preduzeća u Nušićevoj ulici u Beogradu od 20. juna do 29. decembra 2008. zaključio 1.785 ugovora o zajmu sa građanima kojima je obećavao da će im isplatiti mesečnu kamatu od tri odsto.U nekim slučajevima isti građanin je sačinjavao više ugovora.

Lazić je optužen da je za lične potrebe iskoristio poslovnu mogućnost preduzeća registrovanog za obavljanje delatnosti posrednika u saobraćaju, a reklamiranog kao uspešnog u plasiranju kapitala.

Lazić je 29. decembra 2008. zatvorio preduzeće i postao nedostupan pravosudnim organima, a sumnja se da je sa sobom poneo i novac koji je na prevaru uzeo od građana.

Prevareni građani su mahom uplaćivali pojedinačne iznose od 5.000 evra, dok su najviši iznosili 40.000 evra.Veštačenje koje je završeno u februaru 2012. pokazalo je da je ukupan iznos za koji se tereti Lazić je 3.107.233.676 dinara ili 35.069.921 evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track