Najnovije vesti

UBISTVO SRBA U PAKRAČKOJ POLJANI: General Špegelj zbog bolesti neće biti svedok!
Foto: Wikipedia

Suđenje Tomislavu Merčepu

UBISTVO SRBA U PAKRAČKOJ POLJANI: General Špegelj zbog bolesti neće biti svedok!

Crna Hronika
Predsednik sudskog veća Zdravko Majerović prihvatio je predlog tužilaštva da se, umesto Špegelja, na iste okolnosti ispita Karl Gorinšek, koji je krajem 1991. bio komandant odbrane Osijeka

ZAGREB - Zbog bolesti 87-godišnjeg penzionisanog generala Martina Špegelja danas je odloženo suđenjeTomislavu Merčepu za ratni zločin u Pakračkoj Poljani 1991. nad srpskim civilima, a tužilaštvo je odustalo od ispitivanja Špegelja.

Naime, zagrebačkom Županijskom sudu vratila se dostava poziva uz informaciju da se Špegelj nalazi u bolnici.

Predsednik sudskog veća Zdravko Majerović prihvatio je predlog tužilaštva da se, umesto Špegelja, na iste okolnosti ispita Karl Gorinšek, koji je krajem 1991. bio komandant odbrane Osijeka.

Merčep se kao komandant rezervnog sastava MUP-a tereti zapljačku, odvođenja i ubistva srpskih civila sa zagrebačkog, kutinskogi pakračkog područja, a on tvrdi da nije kriv i poriče da jekomandovao jedinicom koja se nazivala njegovim imenom, objavila je agencija Hina.

Jedan od najpoznatijih u javnosti je slučaj ubistva u Zagrebu krajem 1991. godine, kada je u svojoj kući likvidiran Mihajlo Zec, uspešni zagrebački mesar, dok su njegova supruga Marija i 12-godišnja ćerka Aleksandra otete i ubijene hicima u glavu.

Martin Špegelj bio je kratko ministar odbrane Republike Hrvatske, 1990. , kasnije komandant u Hrvatskoj vojsci, poznat po zalaganju za naoružavanje novostvorene Hrvatske države. Špegelj je pokrenuo kampanju kupovanja oružja na crnom tržištu, uvozeći oružje iz bivših zemalja Varšavskog pakta.

U januaru 1991. Televizija Beograd objavila je video snimak Špegeljevog razgovora s prikrivenim agentima KOS-a, vojne kontraobaveštajne službe SFRJ, a sadržaj snimka bio je kompromitujući za novu hrvatsku vlast.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...