AKCIJA MEDAČKI DŽEP: Saborac prvooptuženog priznao likvidaciju Srpkinje!
Foto: Print ScreenYou Tube

Svirepo ubistvo nedužnih civila

AKCIJA MEDAČKI DŽEP: Saborac prvooptuženog priznao likvidaciju Srpkinje!

Crna Hronika -
Josip Mršić je kazao da je staricu ubio tako što ju je izveo iz podruma za vreme akcije Medački džep i prema njoj ispalio jedan hitac iz pištolja, ali da ona nije pala, a da je prvooptuženi Velibor Šolaja ispalio kratki rafal iz automata posle čega je žrtva završila na tlu

ZAGREB - Bivši pripadnik Hrvatske vojske Josip Mršić danas je na sudu priznao da je u akciji Medački džep 1993. pucao prema starici za čije je ubistvo optužen njegov saborac Velibor Šolaja pa je Tužilaštvo zatražilo prekid suđenja da bi Mršić bio ispitan u svojstvu saosumnjičenog.

Mršić je na rekonstrukciji zločina u ličkom selu Čitluk, krajem aprila, kazao da je ubio staricu, ali je danas na zagrebačkom Županijskom sudu tvrdio da ju je izveo iz podruma i prema njoj ispalio jedan hitac iz pištolja, ali da ona nije pala.Kazao je i da je pored njega stajao i Šolaja koji je potom ispalio kratki rafal ili dva- tri pojedinačna hica iz automata posle čega je žrtva završila na tlu.

Sudsko veće je prihvatilo predlog Tužilaštva da se suđenje prekine dok Mršić, koji je priznao saučesništvo, ne bude ispitan kao osumnjičeni.

Šolaja je, zajedno s ratnim komandantom izviđačke jedinice 9. gardijske brigade "Vukovi", Josipom Krmpotićem, za koga je postupak umeđuvremenu razdvojen, uhapšen i pritvoren u martu 2012.

Zbog ubistava srpskih civila, paljenja njihovih kuća i imovine u Medačkom džepu, u prvom postupku koji je hrvatskom pravosuđu prepustio Haški sud, ranije je pravosnažno osuđen ratni komandant 9. gardijske brigade Mirko Norac, a u istom slučaju je oslobođen general Rahim Ademi.

http://www.youtube.com/watch?v=U7j2gWb_Tdg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja