Ministar Stefanović: Kriminalna grupa krijumčara naplaćivala 1.000 evra po migrantu
Foto: MUP

Uspešno presečen lanac šverca ljudi

Ministar Stefanović: Kriminalna grupa krijumčara naplaćivala 1.000 evra po migrantu

Crna Hronika -
Grupom je rukovodio je T.V., rekao je ministar dodajući da je najveći broj članova te grupe iz Novog Sada i Subotice
1 / 3 Foto: MUP

NOVI SAD - MUP Srbije danas je saopštio da je uhapšeno 10 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od januara 2014. do sredine maja 2014. godine kao organizovana kriminalna grupa izvršili krivično delo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je u Novom Sadu da su osumnjičeni od januara ove godine prokrijumčarili više od 100 ilegalnih migranata. Stefanović je na konferenciji za novinare istakao da je ova akcija planirana veoma dugo i da je obavljena u saradnji sa Nacionalnim istražnim biroom iz Mađarske i sa Tužilaštvom za organizovani kriminal Republike Srbije.

"Krijumčarenje migranata organizovana grupa je radila na taj način što je u određenim kampovima u Grčkoj stupala u kontakt sa određenim ljudima, a onda ilegalne migrante prebacivala na teritoriju Srbije, pa u Mađarsku odakle su određenim kanalima transprotovani u države EU", rekao je Stefanović. On je dodao da su ilegalni migranti uglavnom bili iz Palestine, Sirije i Avganistana.Ovom kriminalnom grupom rukovodio je T.V. , rekao je Stefanović, dodajući da je najveći broj članova te grupe iz Novog Sada i Subotice. Prema njegovim rečima, ova kriminalna grupa po jednom migrantu naplaćivala je od 1.000 pa i više evra, dok su drugi u tom lancu naplaćivali od 50 do 100 evra po osobi, a migranti su tranportovani najčešće na teritorije Italije i Austrije.

Po Stefanovićevim rečima, ova akcija je dobra prilika da policija na delu pokaže da dobro sarađuje sa policijama u regionu. Pored toga, kako je rekao Stefanović akcija je dobra i za suzbijanje krijumčarenja ljudi koji umanjiju ugled srpske policije i Srbije u EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja