Najnovije vesti

DARKO ŠARIĆ PORUČIO TUŽILAŠTVU: Samo se nadajte i u očaj padajte!
Foto: Dado đilas

Suđenje narko bosu

DARKO ŠARIĆ PORUČIO TUŽILAŠTVU: Samo se nadajte i u očaj padajte!

Crna Hronika
00:00h
Tužilaštvo za organizovani kriminal predstavilo je sudu presretnutu SMS komunikaciju između pripadnika Šarićeve grupe, odnosno poruke koje su mobilnim telefonima razmenjivali optuženi Marko Pandrc, Miloš Cajić, Anastasije Martinčić i Željko Vujanović

BEOGRAD - U Specijalnom sudu u Beogradu danas je predstavljanjem presretnutih SMS poruka nastavljeno suđenje Darku Šariću i pripadnicima njegove grupe optuženim za krijumčarenje ukupno 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu. Tužilaštvo za organizovani kriminal predstavilo je sudu presretnutu SMS komunikaciju između pripadnika Šarićeve grupe, odnosno poruke koje su mobilnim telefonima razmenjivali optuženi Marko Pandrc, Miloš Cajić, Anastasije Martinčić i Željko Vujanović.

Nakon izvođenja dokaza presretnutnih SMS poruka, za koje je tužilac rekao da se vidi da je jedan od organizagtora Vujanović, za reć se javio Darko Šari.

- Ako su vam ovo dokazi. Svaka čast. U Indiji veruju u kravu, pa tužilac može da veruje u ovakve dokaze - rekao je Šarić, a onda je čak i izrecitovao jedan kratki sti.

- Samo se nadajte i u očaj padajte! Odbrana je na razne načine pokušala da dovede u pitanje presretnute SMS poruke, čak je advokad Marko Kljajević, nekadašnji sudija specijalnig suda, rekao:

- Presretnute poruke više podsećaju na neke bludne radnje i seksualnu konotaciju nego na krijumčarenje kokaina - rekao je Kljajević, branilac Gorana Soković, koji je u bekstvu.

Tužilaštvo predstavilo Šifrarnik Darka Šarića

Zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić rekao je da se presretnuta SMS komunikacija može objasniti zaplenjenim šifrarnikom iz koga se vidi da je Pandrc koristio ime Ronin, Cajić ime Jorgos, a Martinčić ime Bond.

Hoćete li još jednom da pokušamo sa fuksom ili ne? Ako se tata slaže, ja sam za", jedna je od presretnutih poruka koja, prema stavu tužilaštva, dokazuje da se radi o švercu kokaina, a koju je dan pre zaplene kokaina u Urugvaju 2009 Cajić poslao Nikoli Pavloviću.Ta, kao ni brojne druge poruke u kojima se pominju “kurva" i "drolja“, prema rečima zamenika tužioca Saše Ivanića, ne odnose se na ženske osobe već su šifre za pretovar droge.Ivanić je naveo da to potvrđuju dokazi iz Urugvaja, kao i iskaz svedoka-saradnika Draška Vukovića, koji je objasnio da je bilo nekoliko neuspešnih pokušaja prebacivanja droge sa jahte Maui na prekookeanski brod."Pita tata jel" može sa velikim kolima, posto su se mala sj….a u nevremenu", je SMS poruka koja prema stavu tužilaštva potvrđuje da članovi grupe komuniciraju o problemima sa čamcima.Mali gumeni čamac, kako je naveo tužilac, otkačio se u nevremenu i urugvajska policija ga je pronašla nakon zaplene dve tone kokaina u luci santa Lucia u Urugvaju 15. oktobra 2009. na jahti "Maui" Anastasija Martinčića kome se sudi u toj zemlji.

Navode tužilaštva pokušali su da ospore advokati odbrane, kao i optuženi Cajić tvrdeći da to nisu njegove poruke.

U Specijalni sud, danas je prvi put sa slobode došao Šarićev brat od tetke Željko Vujanović koji je u petak pušten iz pritvora okružnog zatvora u Beogradu i prebačen u kućni pritvor - u svoj dom u Kragujevcu.Suđenje je zakazano za celu ovu sedmicu.

Tužilaštvo smatra da je SMS komunikacija jasna nakon svedočenja svedoka saradnika i presretnutih telefonskih razgovora.Suđenje je zakazano za celu ovu sedmicu .Šarić je prilikom prvog pojavljivanja pred sudom 24. marta rekao se ne oseća krivim ni pojednoj optužnici, niti po jednoj tački kao i da droga koja je zaplenjena nije njegova.

On tada nije želeo da detaljno iznosi odbranu, a njegov advokat Radosalv Baćević je pojasnio da to neće učiniti dok sud ne odluči o njihovom predlogu za se iz spisa predmeta izdvoje dokazi za koje Šarićeva odbrana smatra da nisu pribavljeni u skladu sa zakonom, kao što su prisluškivani razgovori.Iako je po šest spojenih optužnica optuženo ukupno 36 članova Šarićeve grupe, na optuženickoj klupi Specijalnog suda u Beogradu su osim Šarića još devet optuženih, pošto je još njih 14 u bekstvu, devet je priznalo krivicu, a trojica su dobila status svedoka saradnika.Na optuženičkoj klupi su Šarić, Nikola Dimitrijević, Željko Vujanović, Miloš Cajić , Borislav Tunjić, Nikola Dimitrijević, Živko Sibinski, Boban Stanojković, Marko Dabović i Mišić Aleksandra.Svedoci saradnici u ovom postupku su Radan Adamović, Nebojša Joksović i Draško Vuković.

Oni nisu izuzeti iz optuženja iako im se na kraju procesa ne izriče kazna, kao "nagrada" za saradnju u rasvetljavanju krivicnih dela.U aprilu prošle godine u Specijalnom sudu u Beogradu je krenulo objedinjeno suđenje Šarićevoj grupi po šest optužnica zbog šverca više od ukupno 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

U bekstvu su još Rodoljub Radulović zvani Miša Banana, Goran Soković, Marko Pandrc, Nenad Novaković, Boško Nedić, Darko Tošić, Darko Gazdić, Milovan Milovac, Bojan Stanojković, Petar Obradović, Marko Račić, Vladimir Račić, Mihajlo Đoković i Nebojša Sretenović.

Za njima je raspisana Interpolova poternica.U drugom postupku, Šariću se sudi za pranje 22 miliona evra u Srbiji, kupovinom preduzeća, parcela, hotela...

( Tanjug/Blic)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...