Najnovije vesti

RADISAVLJEVIĆ: Predao se Miroslav Milovanović, deveti osumnjičeni u aferi Galenika!
Foto: Nemanja Pančić

U toku saslušanje

RADISAVLJEVIĆ: Predao se Miroslav Milovanović, deveti osumnjičeni u aferi Galenika!

Crna Hronika
Po završetku ispitivanja Milovanovića, koji je bio odgovorno lice u Velefarmu, tužilaštvo će doneti odluku o istrazi i predlogu mera za obezbeđenje njegovog prisustva u toku krivičnog postupka

BEOGRAD - Deveti osumnjičeni u najnovijoj istrazi o malverzacijama vezanim za kompaniju "Galenika" Miroslav Milovanović iz Velefarma predao se danas Tužilaštvu za organizovani kriminal.Milovanović je sam došao u tužilaštvo i u toku je njegovo saslušanje, rekao je tužilac za organizovani krimnla Miljko Radisavljević.

 

Po završetku ispitivanja Milovanovića, koji je bio odgovorno lice u Velefarmu, tužilaštvo će doneti odluku o istrazi i predlogu mera za obezbeđenje njegovog prisustva u toku krivičnog postupka.

 

Zbog sumnje da su od 2008. do kraja 2012. godine, oštetili "Galeniku" za više od 75 miliona evra i za taj iznos pribavili protivpravnu imovinsku korist za "Velefarm", "Velefarm holding a.d." i druga povezana pravna lica, juče su uhapšeni bivši generalni direktor "Galenike" Nenad Ognjenović (60), predsednik UO "Galenike" Dejan Backović (39), bivši generalni direktor i predsednik UO "Velefarma" Dragoljub Vučićević (66) i pomoćnik generalnog direktora za ekonomske poslove "Galenike" Dragan Šebrek (56).Uhapšeni su i direktor marketinga u "Velefarmu" Rade Lazarević (45), direktor i ovlašćeno lice za zastupanje te kompanije Momir Vuković (64), rukovodilac upravljanja finansijskim sredstvima "Velefarma" Ljubica Kapor (58) i direktorka računovodstva "Velefarma" Tatjana Vučetić (57).

 

Prodaja proizvoda, pre svega lekova Galenike Velefarmu odrađena je mimo standardnih procedura koje su postojale u Galenici, a odstupanje od tih procedura tiče se pre svega neadekvatnog obezbeđenja prodate robe i njene naplate."Galenika" je potpuno neosnovano i nepotrebno pristupala dugu "Velefarma", a takođe je detektovana i sporna aktivnost koja se tiče povlačenja menica koje su trebale biti naplaćene za robu koju je "Galenika" prodala "Velefarmu".

 

Ovo je treći krivični postupak u vezi sa poslovanjem "Galenike" i sada se ukupno pod krivičnim postupcima nalazi 21 osoba.

 

Prvi krivični postupak protiv Ognjanovića i još devet optuženih je u fazi zakazivanja pripremnog ročišta pošto je optužnica potvrđena.Drugi krivični postupak je u fazi istrage čiji se kraj očekuje vrlo brzo.

 

"U krivičnim postupcima koji se odnose na Galeniku i odgovorna lica iz Galenike, obuhvaćene su sporne aktivnosti koje su prema sadašnjem stanju stvari uzrokovale ogromnu štetu za Galeniku od preko 100 miliona evra", rekao je juče tužilac Miljko Radisavljević.

 

On je dodao da je jedan od zadataka istrage da budu istraženi tokovi novca, te da se nadležni trude da detektuju gde je taj novac završio, a reč je, kako je naveo, o izuzetno velikim sumama.

 

SPS: Bez komentara o Galenici

 

Zamenik šefa Poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević izjavio da nadležni državni organi treba da istraže slučaj "Galenika" i da SPS to neće komentarisati. "U toku su istražne radnje svaka izjava bi se mogla definisati kao nekakav politički pritisak. SPS to nikada nije radila, niti će raditi. Neka nadležni organi odrade svoj posao", rekao je u Skupštini Srbije.
Ni koalicioni partner SPS, PUPS nije komentarisao privođenja u vezi malverzacija sa "Galenikom". Naime, šef poslaniškog kluba PUPS-a Milan Krkobabić danas je kratko rekao da svuda u svetu privrednik radi svoj posao, a policija svoj i da te dve stvari ne treba mešati.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...