ZLOČIN U SELU GRUBORI: Hvratski specijalci Drljo i Krajina nisu krivi za ubistva Srba!
Foto: Beta

Svi oprali ruke

ZLOČIN U SELU GRUBORI: Hvratski specijalci Drljo i Krajina nisu krivi za ubistva Srba!

Crna Hronika -
Tokom dve i po godine postupka, kroz sudnicu sudije Zdravka Majerovića prošlo je više od 70 svedoka, među njima i niz bivših specijalaca i njihovih komandanata. Neki svedoci tokom suđenja menjali iskaze, pravljene su dve rekonstrukcije događaja tokom suđenja

SPLIT - Bivši pripadnici policijske antiterorističke jedinice Lučko Frano Drljo i Božo Krajina danas su oslobođeni za ubistvo srpskih civila u selu Grubori kod Knina posle akcije Oluja 1995.

Drlju je Tužilaštvo teretilo za neposredno počinjenje zločina nad šestoro civila kao i za nesprečavanje podređenih u ubijanju civila i paljenju njihovih domova, a Krajinu za komandnu odgovornost.

Tokom dve i po godine postupka, kroz sudnicu sudije Zdravka Majerovića prošlo je više od 70 svedoka, među njima i niz bivših specijalaca i njihovih komandanata, objavila je Hina.

Među njima su bili i komandant Željko Sačić, koji je u odvojenom postupku osumnjičen, jer nije preduzeo ništa da bi sprečio taj zločin ni kaznio počinitelje, kao i ratni komandant cele specijalne policije Mladen Markač.

Markač je tokom suđenja kazao da ga za Grubore niko nije pitao sve do 2001. iako je pripremio opsežan spis s izjavama svih terenskih komandanata. Generalni sekretar HDZ i bivši zamenik direktora policije Milijan Brkić priznao je na sudu da je tokom istrage kontaktirao osumnjičene i moguće svedoke zločina, ali je sve, navodno, radio u dogovoru s glavnim državnim tužiocem Mladenom Bajićem.

Kako su neki svedoci tokom suđenja menjali iskaze, pravljene su dve rekonstrukcije događaja tokom suđenja, objavila je agencija Hina.

Za zločin u Gruborima, koji se dogodio uoči prolaska Voza slobode kojim je državni vrh posle Oluje išao za Split, sudilo se i Igoru Beneti.

On je u aprilu 2011. pronadjen obešen u šumi, a, iako je policija saopštila da je reč o samoubistvu Sačić je javno izrazio sumnju da je Beneta ubijen.

Dvojica optuženika, Drljo i Krajina, od početka su poricali krivicu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track