AFERA VAKCINE Svetlana Vukajlović: I Miljko bi uradio što i ja
Foto: Zorana Jevtić

Bivša direktorka RZZO negirala krivicu

AFERA VAKCINE Svetlana Vukajlović: I Miljko bi uradio što i ja

Crna Hronika -
Bivša direktorka RZZO izjavila da su vakcine nabavljene po nalogu Vlade Srbije i da bi isto reagovao i tužilac Radisavljević

BEOGRAD - Svetlana Vukajlović Popržen, bivša direktorka RZZO, negirala je pred Višim sudom u Beogradu optužbe da je sa saradnicima 2009. godine, prilikom nabavke vakcina protiv svinjskog gripa, zloupotrebila položaj i oštetila državni budžet za 132 miliona dinara.- I dalje ne razumem šta mi se tačno optužnicom stavlja na teret, koje su to moje radnje bile zabranjene, kao i u čemu se sastoji veza između ostalih optuženih i mene - rekla je Vukajlovićeva.Niko nije favorizovanOna je naglasila da je sve poslove koji su bili u njenoj nadležnosti u postupku nabavke vakcina uradila u skladu sa zakonom i po nalogu Vlade Srbije, kao i da u njenim radnjama i radnjama još troje optuženih nema krivičnog dela.- Vlada je imala čvrstu odluku da nabavi vakcine, a mi smo to samo sprovodili onako kako su naredili. I da je Miljko Radisavljević bio na mom mestu, ni on ne bi mogao da uradi nešto drugačije od onog što sam ja uradila - rekla je Vukajlovićeva.Bivša direktorka RZZO istakla je da je nadzor nad nabavkom vakcina obavila i Uprava za javne nabavke Ministarstva finansija i da nije bilo nikakvih primedbi.- Iz ovakve optužnice stiče se utisak da bi ja trebalo da budem kriva za to što su vakcine uopšte nabavljene - izjavila je Vukajlovićeva.Ona je dodala da je javna nabavka sprovedena u skladu s nalogom Vlade i da konkursna dokumentacija nije bila diskriminatorska ni favorizujuća za bilo koga.(Ne)zakoniti posrednici- Kriterijumi za odabir najpovoljnije ponude bili su najniža cena i najkraći rok isporuke. Komisija za javne nabavke, a ne ja, izabrala je „Jugohemiju“ kao najpovoljnijeg ponuđača, a Vlada je preporučila potpisivanje ugovora. „Jugohemija“ i „Detap“ nisu bili nezakoniti posrednici u postupku nabavke vakcina, već nužni učesnici, propisani Zakonom o lekovima i medicinskim sredstvima i Zakonom o javnim nabavkama - rekla je Vukajlovićeva.Osim Vukajlovićeve, na optuženičkoj klupi su i Smiljka Mileusnić Adžić, bivša direktorka „Jugohemije“, Vladimir Gravar, direktor „Jugohemija farmacije“, i Ljubomir Pavićević, direktor firme „Detap“.

NejasnoćaIZABRAO ME JE UO, A NE VLADAVukajlovićeva je na početku suđenja objasnila da ju je na mesto direktorke izabrao Upravni odbor RZZO.- U optužnici stoji da me je na to mesto postavila Vlada Srbije, što nije tačno - rekla je bivša direktorka RZZO.

Četvoro optuženo- Svetlana Vukajlović, Vladimir Gravar i Ljubomir Pavićević uhapšeni su 19. septembra 2011. godine- Smiljka Mileusnić Adžić privedena je tri meseca kasnije- Optužnica protiv četvoro osumnjičenih podignuta je u februaru 2012.- Vukajlovićeva je uz jemstvo puštena iz pritvora 28. maja 2012.- Mileusnićeva se uz priloženo jemstvo brani sa slobode od 24. maja 2012.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track